Autor: Indrek Kald • 23. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Betoonitootja ostis kalakasvanduse

Saaremaa suurim betoonitootja, Kuressaare firma AS Level ostis aasta alguses enamusosaluse Pöide vallas asuvas OÜ AquaMyk kalakasvanduses.

Leveli juhataja Toomas Matt Eestis teisena rajatud katusealuse kalakasvanduse ostmise tagamaid Meie Maale kommenteerima ei soostunud.

Kalakasvanduse müünud Priit Lulla jääb spetsialistina seal vikerforelli edasi kasvatama, aga soovib arendada ka oma teraviljakasvatusfirmat OÜ Mäe Talu PL. Talu arendamine nõuab raha, seepärast ta enamusosaluse kalakasvanduses ära müüs.

Maad on Lullal praegu kasutada üle 80 hektari ja sellel kasvatab ta teravilja. "Olen müünud Valjala söödatehasele söödateraviljana, aga eks näis. Otsin väljundit mandrile," märkis ta.

"Ideaalvariandis võiks olla 120 hektarit maad, seda jõuaks ühe masinaga harida, aga maad pole saada. Praegu on ka suurem osa rendimaa," lisas ta.

Lulla sõnul ei aita pindalatoetused ja investeerimistoetused põllumeest, vaid ärimehi. "Investeerimistoetus läheb puhtalt müügimehe taskusse. Nii kui see toetus tuli, läks raua hind väga kalliks. Pindalatoetuste tõttu on hakanud ka maa rendihinnad tõusma," rääkis ta.

"Nüüd olengi probleemi ees – selleks, et traktorit korralikult üleval pidada, oleks vaja 40 hektarit maad juurde saada, aga pole võtta." Lulla selgitas, et kui traktoril jääb aastas töötunde väheks, tuleb sellele peale maksta. Lumistel talvedel on lumelükkamine valla teedel seni ära päästnud.

Lulla sõnul võtavad teraviljakasvatuse tööd aastas kaks kuud, kevadel ja sügisel, muul ajal saab ta kalu kasvatada. "Imestan, mismoodi küll need põllumehed ots otsaga kokku tulevad, kellel midagi muud kõrvalt teha ei ole. Mina loen ennast ikka eelkõige kalakasvatajaks ja alles siis põllumeheks."

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960