Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimene kivikülv tehtud

Valgamaal asuv Metsaveere Agro tegi täna esimese kivikülvi. Nüüd on oodata ainult suurt saaki, sest kivid said varase kevade tõttu maha varem tavapärasest.

Metsaveere Agro juhi Ants Metsa sõnul on nende ettevõte esmakordselt sellist tööd tegemas. „Kogu kollektiiv tuli põlluveerele kaema. Oleme kivikülvile enne ka mõelnud aga nüüd kus PRIA toetab kivikülvi hektaripõhiselt ja seda siis piirkondades, kus kive põllul liiga vähe, siis sündis meil see otsus. Meie maad sobisid ideaalselt, sest tegu on savimuldadega ja kive niisama juba siit ei leia,“ selgitas Mets. „Kiviseemne tarnis meile üks suurimaid taimekaitsevahendite ja seemnete müüjaid, nime ma siin ütlema ei hakkaks aga igal juhul oli hea müügimees, seda võin öelda.“

Kivid korjatakse üles sügisel, osa neist jääb seemneks, osa läheb müügiks.

Tasub teada

Euroopas on kivikülv laialdaselt levinud, seda siis piirkondades, kus väike- ja suurtootjad oma aktiivse põllumajandusliku tegevuse käigus on enamus kive ära korjanud.Tasub ka teada, et ELi uus kivikaitsemeede näeb ette hektaril kohustusliku normi kive. Kuna maailmas on piirkondi, kus kive napib, siis on Eesti kividel suur ekspordinõudlus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960