Mari Mets • 20. juuni 2014
Jaga lugu:

Kõik hüljatud hobused leidsid kodu enne järeloksjonit

Esmaspäeval lõppenud oksjonil, kus riik müüs maha Märjamaal Soonistes jaanuaris omanikult hoolitsuseta jätmise eest võõrandatud hobused, jäid suurest huviliste hulgast hoolimata esialgu koduta kaks hobust.

Soomlannast loomaarst Monica Corinne von Renteln jättis Märjamaalt 20 kilomeetri kaugusel asuva Sooniste mõisa territooriumile ilma hooleta 15 hobust ja poni ning lahkus ise Prantsusmaale. Ligi aasta kestnud ettekirjutuste ja hoiatuste järel võõrandas vald jaanuaris enne kõige külmemaid ilmasid nälginud ja haiged hobused ning pani juuni alguses selle nädalani kestnud kirjalikul enampakkumisel müüki. 

Raplamaa veterinaarkeskuse juhataja Aavo Lumi sõnul võtsid viis hobust endale turuhinnaga nende vahepealsed hooldajad, kes pidid hobuste eest hoolt kandma jaanuarist juunini ehk kuni enampakkumise lõppemiseni. Seega läksid haamri alla 10 Araabia tõugu hobust ja Šetlandi poni.

„Arvestades suurt huviliste hulka, kes helistasid ja hobuste kohta küsisid, oleksin oodanud küll enampakkumisele ka rohkem osalejaid. Lõppkokkuvõttes tuli 24 pakkumist 10 hobusele. Kahele ei tehtud üldse pakkumist, ühele neist aga alapakkumine kõvast alla alghinna. Komisjoni otsusega läksid kaks järele jäänud 499eurost hobust korduspakkumisele, mis pidi kestma 26. juunini. Teisipäeva õhtuks aga tehti ka neile pakkumised ära,“ rääkis Lumi.

Vanima, 27aastase hobuse alghind oli vaid 1 euro, talle otsiti kodu, kus veeta pensionipõlve. Enamik hobuseid olid aga 14aastased, mis on Lumi sõnul hobuse kuldiga. Nende hinnad küündisid ligi 660 euroni.

„Pikalt hoolitsuseta olemine kindlasti mõjutas nende tervislikku seisundit ja seetõttu ka hinda. Paljudel olid jalad haiged või parasiidid sees. Me pidime nad uuesti kiipima ja veterinaarid ravisid neid poole aasta jooksul. Käitumise järgi olid nad varem pigem hobihobused ja harrastusloomad, mitte sporthobused. Uutele omanikele peaksid nad sama funktsiooni täitma,“ selgitas ta.

Jaga lugu:
Seotud lood
PÕLLUMAJANDUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad põllumajanduse uudised igal nädalal enda postkasti.

Pollumajandus.ee toetajad:

Enimloetud
Meelika Sander-Sõrmus
Meelika Sander-Sõrmuspollumajandus.ee juhtTel: 555 33 789meelika@pollumajandus.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee