3. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aiandussektor saab hoogu juurde

Põllumajandusministeerium avalikustas tootmisega seotud eritoetuste planeeritavad toetusmäärad.

Taimekasvatuses on eritoetus kavandatud puu- ja köögiviljakasvatajatele, sektori keerulise olukorra tõttu on aga ligipääs tagatud kõigile suurusgruppidele. Toetatavad kultuurid on ravim- ja maitsetaimed, köögiviljad, maasikad ning viljapuu- ja marjaaiad. Toetust ei plaanita maksta kartuli kasvupinna eest ja puukoolidele.

Aianduse eritoetust makstakse kuni 1 miljoni euro eest aastas hektarite alusel – puuvilja- ja marjakultuuride eest 250 EUR/ha, muudele aiandussaadustele 200 EUR/ha. Sealjuures tuleb taotlejatel jälgida minimaalset istutustihedust ning puuvilja- ja marjakultuuride võraaluste ja reavahede hooldamise nõuet.

Aiandussektori eritoetus on ette nähtud aiandustootmise säilitamise eesmärgil, et hakkama saada konkurentsis soodsamas kliimas tegutsevate konkurentidega ja et Eestis võiks endiselt lauale jõuda kohalik kurk ja maasikas.

Kokku on tootmisega seotud toetusteks aastatel 2015-2020 ette nähtud ligi 24,4 miljonit eurot, millest 18,4 miljonit on ettenähtud väikeste karjade täiendavaks toetamiseks.

Perioodil 2014–2020 makstakse Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika raames Eesti põllumeestele otsetoetusi enam kui 900 miljoni euro eest. 1. augustiks 2014 tuleb Eestil esitada Euroopa Komisjonile uue perioodi otsetoetuste

Autor: Illar Lemetti

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960