19. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kasvasid härra Wolmari?

Oilseeds Trade tõi 2014. aasta kevadel turule uue varajase odra sordi Wolmari. Sordiaretaja kirjeldas Wolmarit kui saagikat, hea seisu- ja haiguskindlusega väga varajast sorti. .

Harjumaal Raasiku vallas asuva Teeääre Agro noorperemees Anti Likk sõnul ei oodanud ta Wolmarist nii suurt saaki. Keskmiseks saagikuseks tuli  7,4 tonni hektarilt! Kui tavaliselt on odra peas 40 tera, siis Teeääre Agros kasvatatud odral oli erinevate lugemiste põhjal 60-70 tera. Oder külvati 16. aprillil suhteliselt madala külvinormiga (160 kg/ha) tavareavahega ja vili koristati 5. augustil. Kevadel kasutati mineraalväetist NPK 18-8-18+5S+0,02B+2Mg Police 300 kg hektarile, lisaks pealtväetamine AN 34,4. Iga pritsimiskorraga lisati paagisegusse  mikro-, makro elementidega rikastatud universaalset leheväetist EKOLIST Mikro U.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teeääre Agro  maad on PH neutraalsed, suhteliselt kaaliumivaesed ja savised. Kindlasti oli oma osa ka kokkulangevustel kuna eelmise aasta ikaldunud taliraps sai kevadel üle randaalitud. Igal juhul on peremees Wolmari saagiga rahul ja järgmine aasta ei ole enam küsimustki, milline varajane oder maha külvata.

Lääne-Virumaal asuv Awe/Aser OÜ külvas oder Wolmari eliit seemet ja sai saagikuseks 5,2 tonni hektarilt. Peremees Eino Viikoja sõnul oli saagikus üle ootuste hea, sest ta külvas laiema reavahega kui tavaliselt, külvinormiga 180 kg/ha ning  turbamaale, mis oli kevade alguses ülikuiv, kevadine võrsumine  toimus seetõttu väga hilja. Kahjuks lõi rahe vilja maha, nii et 1/6 saagist ei olnud võimalik koristada. Eino Viikoja sõnul ei lootnud ta saaki saada, aga läks hoopis teisiti. Kõikide hädade kiuste 5,2 t/ha päris kopsakas saak varajase odra kohta! Võrdluseks teise varajase odrasordiga, mille ta külvas parimatele põldudele, sai ta odra saagikuseks erinevatelt põldudelt  4-5t/ha.

Viljandimaal  Vastemõisas, Sooba talu ühel väikesel põllul oli Wolmari saagikus punkrikaalus 7,9 tonni hektarilt, niiskusega 12,5%. Ülejäänud põldude keskmine saagikus aidakaalus 6 tonni hektarilt. Wolmari külvipind talus kokku oli 36 hektarit. Seemne külvinorm 180kg hektarile. Kevadisele mineraalväetisele NPK 18-8-18+5S+0,02B+2MgO, mida külvati 300 kg hektarile, aitasid heale saagile kaasa EKOLIST leheväetised, Ekolist Standard ja Ekolist Mikro U. Lisaks teravilja saagikusele ja proteiinile tõstis leheväetiste kasutamine ka teraviljade mahukaalu. Sooba talu põldudel kasvanud Wolmari mahukaal ulatus 685g/l.

Sort Wolmari on varajane, kasvuaeg 82 kuni 85 päeva. Wolmari on kõrge saagikusega, hea seisukindlusega  ja vastupidav haigustele. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oilseeds Trade on Wolmari esindaja Eestis ja panustab ka sordi paljundusse. Järgmisel kevadel toome turule uue koguse Wolmari seemet.  Varajane oder Wolmari on aretatud  Soome sordiaretuskeskuses Boreal Plant Breeding Ltd, mis kuulub 60% ulutuses Soome riigile ja nad omavad õigusi teha ka riiklikke katseid. Boreal aretab sorte spetsialiseerudes Põhja- Euroopa riikidele. 65% soomlastest põllumehi kasvatab sorte,mis on aretatud just Borealis, mis näitab nende kõrget kogemuste baasi ja usaldust. Boreal on Oilseeds Trade jaoks peamisi koostööpartnerid seemnekasvatuse poole pealt.

Autor: Kaja Urb

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960