Autor: Alyona Stadnik • 13. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rannarootsi: lihatööstuse turul Eestis ruumi ei ole

AS Rannarootsi Lihatööstuse juhatuse liikme Indrek Puskari sõnul pole neil lähiaastail laienemisplaani.

„Meie tegime oma laienemisplaani 2013. aasta märtsis, kui ostsime Soomes tehase. See oli viimase aja suuremat sorti investeering,“ lausus Puskar.

Maag Lihatööstus AS omandas mullu 100 protsenti Soome suuruselt neljanda lihatööstuse Pouttu aktsiatest. „Juriidiliselt on Soome tehas meie tütarettevõte, aga igapäevajuhtimises mina ei osale. Meil käib koostöö, nende tooteid müüakse siin ja meie tooteid seal,“ sõnas Puskar. „Oluline on selle investeeringu puhul ideede jagamine, seadmete ja tehnoloogiakogemuste jagamine.“

Küsimusele, kas praegu Eesti lihatööstusse investeerimine on üldse hea mõte, vastas Puskar, et inimene sööb ja jääb liha sööma. „Lihatööstuse äri ei kao kuskile, kuid minu hinnangul on Eesti lihatööstusturg küllastunud,“ sõnas ta. „Väikse riigi kohta on palju häid tegijaid ning karm konkurents.“

Tema sõnul, kui mingeid investeeringuid teha, siis pigem konsolideerumisse. „Kas keegi ühineb või kedagi ostetakse või müüakse,“ selgitas Puskar. „Pigem näeksin seda suunda.“

Täna oma lihatööstusega alustada võiks Puskari hinnangul vaid juhul, kui toota väga spetsiifilist toodet, mis oleks parima kvaliteediga. „Universaalseid suuri lihatööstuseid Eestisse enam ei mahu,“ rõhutas ta.

HKScan teatas täna, et kavandab märkimisväärseid investeeringuid Lääne-Soome ja Rakvere tootmisüksuses. Rakverre planeeritud investeeringu väärtus on ligikaudu 20 miljonit eurot: kavas on ehitada praeguse tootmisüksuse juurde täiesti uus, umbes 10 000 m2 tootmisüksus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960