Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

HKScan laieneb Soomes ja Eestis

HKScan planeerib märkimisväärseid tootmisüksuste investeeringuid Lääne-Soomes ja Eestis Rakveres.

Vastavalt ettevõtte strateegiale suurendada kasumlikku kasvu tegeleb HKScan aktiivselt oma tootmise ümberstruktureerimisega. HKScani juhatus on andnud projekteerimisloa kahele märkimisväärsele investeeringuprojektile. Esimene neist on võimalik 35-65 miljoni eurone linnuliha tootmisüksuse investeering Lääne-Soomes ja teine 20 miljoni eurone lihatoodete tehase investeering asukohaga Eestis Rakveres. Uus tootmisüksus looks HKScanile võimalused arendada kasvavate tootegruppide jaoks bränditooteid, suurendada toodete kvaliteeti, parandada töötingimusi ja ohutust ning vähendada keskkonnamõjusid. Need investeerimisprojektid aitavad HKScanil ühtlasi lihtsustada oma tootmise struktuuri, tsentraliseerides tehnoloogiaid ja parandades seeläbi oma efektiivsust.

Jätk Kariniemeni eduloole

Soome päritolu, puhta, värske ja maitsva linnuliha nõudlus on viimastel aastakümnetel kasvanud ühtlases tempos 2–4% aastas. Kasvu jätkumist prognoositakse ka tulevikus. Aastal 2013 tarbiti Soomes linnuliha ligikaudu 20 kg inimese kohta. HKScani linnuliha bränd Soomes on Kariniemen. Kariniemeni tooteid valmistatakse HKScani Eura tehases, mis on Soome suurim broilerilihale spetsialiseerunud tootmisüksus.

HKScan on investeerinud pidevalt kasvavasse linnuliha segmenti ka teistel turgudel. Eelmisel aastal avati uus linnuliha tootmisüksuse Eestis Tabasalus, kus toodetakse linnulihatooteid kogu Balti regioonile. HKScani linnuliha bränd Baltimaades on Tallegg. Lisaks on HKScan moderniseerinud Taanis Vinderupis asuva tehase. HKScani linnuliha bränd Taanis on Rose.

Linnuliha tootmisüksuse investeering Lääne-Soomes

Lääne-Soome kavandatava suuremahulise linnuliha tootmisüksuse investeeringu väärtus oleks sõltuvalt valitavast variandist 35–65 miljonit eurot. Planeerimisetapis välja selgitatavad variandid on praeguse, Euras paikneva tootmisüksuse renoveerimine ja laiendamine ning täiesti uue tootmishoone ehitamine uude piirkonda Lääne-Soomes.

Investeeringuga plaanib HKScan rekonstrueerida broilerite tapamaja ja lihalõikust ning lihatoodete tootmist. Tootmisüksuse uus tehnoloogia võimaldaks olulist tootlikkuse kasvu, paremat materjali- ja energiatõhusust ning ühtlasi välja töötada uusi, tarbijate muutuvatele vajadustele vastavaid tooteid.

Projekti elluviimise korral kindlustatakse suure osa HKScani Lääne-Soomes paiknevate tootmistöökohtade säilimine. Investeering edendab ka Lääne-Soome linnuliha tootmisahela järjepidevust ja kasvuvõimalusi. Lisaks otsesele tööhõivele on investeeringul tööhõivele märkimisväärne kaudne mõju. HKScani linnuliha tootmisahelas on mitmeid osapooli, nagu munemis-, haudeüksuste ja transpordiga seotud ettevõtjad, noorkanade ja broilerite kasvatajad ning sööda- ja väetisetööstus. 

Planeerimisetapp kestab eeldatavalt 2015. aasta suveni. Selle aja jooksul kaardistab HKScan erinevad investeeringuvariandid, vajaminevad load ning keskkonnamõjud. Investeeringu elluviimine eeldab piirkondade infrastruktuurilt kestlikke lahendusi, sh vee ja heitvee küsimustes. Enne investeeringuotsuse tegemist selgitatakse välja ka võimalikud personali puudutavad tegurid ning algtootmise investeeringute vajadused.

Uus tootmisüksus Eestis Rakveres

Rakverre planeeritud investeeringu väärtus on ligikaudu 20 miljonit eurot. Kavas on ehitada HKScani Rakveres paikneva tootmisüksuse juurde täiesti uus, umbes 10000 m2 tootmisüksus. Tootmishoone saab olema varustatud kõrgtehnoloogiaga, mis sobib tootma kasvavatesse tootegruppidesse kõrge lisandväärtusega tooteid. Kavandatav investeering toetab eelkõige kontserni uue brändi – Flodins – tootevaliku väljatöötamist. Investeeringu planeerimisetapp kestab eeldatavalt 2015. aasta kevadeni. Hetkel asub HKScani Rakvere lihakombinaadis sigade ja veiste tapamaja ning lihalõikus, lihatoodete tootmine ning HKScani Eesti logistikakeskus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960