Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 26. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti piimatootmine on ELi tulusaim

Balti riigid on Euroopa Liidus esirinnas piimatootmise tasuvuse poolest, selgub Soome uurimisagentuuri MTT värskest uuringust.

MTT võrdluses on Euroopa Liidu kõige tulusam piimatootmine Eestis, Leedu on selles järjestuses 5. kohal. Läti ja Soome on ELi keskmisel tasemel, vahendas Kauppalehti.

Soome Põllumajanduse ja Tehnoloogia Uuringute Instituudi MTT uuringu tulemused põhinevad ELi põllumajandusliku raamatupidamise andmebaasi avaldatud 2012. aasta majandustulemustel. Info on kogutud 85 000 farmi kohta, millest 15 000 on piimafarmid.

2012. aastal oli ELi piimafarmide keskmine tulukoefitsient 0,65. Piimatootja sai töötunni eest 4,7 eurose palga ja ettevõttesse paigutatud omakapitali pealt 2,3% intressi.

Parim tulukoefitsent oli Eestis - 1,56. Kõige väiksem oli number Slovakkias, kus koefitsient oli miinuses. Slovakkiale eelnesid Rootsi ja Taani vastavalt 0.17 ja 0.14 koefitsiendiga.

"Kuues liikmesriigis olid piimamüük ja toetused piisavad, et katta tootmiskulusid. See tähendab, et tulukoefitsient oli suurem kui 1," ütles MTT esindaja Arto Latukka.

Madalad palgad tõstsid tootlikkust

Ettevõtja perekonna oma töö ja kapitali tasuks jääv ettevõtlustulu oli Soome piimafarmides 43 500 ja Eestis 35 000 eurot. Eesti saavutas parema kasumlikkuse tänu madalamale palgatasemele ja väiksemale omakapitalile. Ettevõtjate pere palgakulu põhineb pere töötundide arvul ja võõra töö eest makstud tunnipalgal, mis ulatus Rumeenia 1,7 eurost Taani 23,3 euroni. Eestis oli nõutava palga tase 5,6 eurot ja Soomes 13,8 eurot.

Omakapitali intressitase põhineb võlgade intressitasemel, mis ulatus Luksemburgi 2,4%st Rumeenia 10,5%ni. Eesti piimatalu omakapitali tootluseks saadi 6%, Soomes seevastu oli tootlus negatiivne, -1%. Eestis on küll piimafarmidel suurem võlatase, nende omakapital moodustab kogu kapitalist umbes 61%. Soomes on sama tase 71%.

Tasub teada

Kõige tulusamad piimatootjad

Euroopa Liidu keskmine piimafarmide tulukoefitsient on 0,65.

1. Eesti - 1,56

2. Ungari - 1,51

3. Portugal - 1,46

4. Tšehhi - 1,31

5. Leedu - 1,14

6. Itaalia - 1,11

Allikas: Soome Põllumajanduse ja Tehnoloogia Uuringute Instituudi MTT uuring

 

 

Autor: aripaev.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960