Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noortalunikel tuleb müügitulu nõuet korrektselt täita

Tänavu jõudis kätte aeg, mil PRIAl tuli kontrollida, kuidas noortaluniku toetust saanud põllumajandusettevõtjad on täitnud meetme määruse nõuet: toetuse saamisele järgneva viienda majandusaasta müügitulu pidi ettevõtetel olema vähemalt 80% saadud toetuse summast. Kõigil nii polnud.

Maaelu arengukava meede „Põllumajandusliku tegevusega alustava noore ettevõtja toetus“ rakendus esmakordselt aastal 2008, mil toimus kaks taotlusvooru. Toetus osutus kohe populaarseks, soovijaid on alati olnud palju. Kokku maksti 2008.-2013.a noortaluniku toetusena 524 projekti kohta välja 20,2 miljonit eurot.

Noortaluniku toetusmeede on MAKi investeeringumeetmete hulgas erilaadne selle poolest, et toetusraha kättesaamine toimub kohe pärast toetuse määramist, mitte siis, kui investeering on juba ellu viidud ja kulud vähemalt osaliselt endal tasutud. See ei tähenda aga, et noortalunikel pärast toetuse saamist PRIA ees enam kohustusi poleks. Ka selle meetme puhul  kontrollitakse, kas toetus teenib  sihipärast eesmärki – aitab noortel sisse seada toimivat põllumajanduslikku majapidamist, parandada selle struktuuri, luua töökohti, anda põllumajanduslikku toodangut ja teenida sellelt tulu.

Meetme määrus sätestab toetuse saajatele konkreetsed kohustused seoses ta majandustegevusega. Ettevõtet tuleb majandada selliselt, et taotluse esitamisele järgneva majandusaasta lõpuks on müügitulu omatoodetud põllumajandussaaduste müügist või nende töötlemisel saadud põllumajandustoodete müügist suurem kui 2 400 eurot. Investeering, mille jaoks taotlust saadi, peab olema ellu viidud taotluse esitamise aastale järgneva kahe majandusaasta jooksul ning PRIAle tuleb selle kohta esitada vormikohane teatis. Taotluse esitamise aastale järgneval viiendal majandusaastal peab põllumajandussaaduste müügitulu moodustama vähemalt 80%  varem saadud noortaluniku toetuse summast.

Noortaluniku toetuse piirmäär on 40 000 eurot taotleja kohta ning valdav enamus noori ettevõtjaid ongi saanud toetuse maksimummääras. See tähendab, et viiendaks aastaks peab paljudel olema ettevõtte müügitulu 32 000 eurot.

Seda PRIA tänavu 2008.a toetust taotlenutel kontrolliski Äriregistri põhjal või FIEde puhul maksuametile esitatud tuludeklaratsiooni E-vormi abil. 188 toetuse saajast 38-l ei ulatunud viienda majandusaasta põllumajandustoodete müügi tulu nõutava 80%-ni toetusest, ehkki mõnel oli sellest puudu vaid mõni protsent. Kõigil oli võimalik nõude täitmata jätmise kohta selgitusi anda. Põhjuseid oli mitmesuguseid - force majore olukordi, halvenenud tervist, ettenägematut üldise majandusolukorra pingestumist ja põllu majandustoodangu hindade langust, jne.

PRIA kui makseagentuuri üks kohustusi on kontrollida, kuidas toetusesaajad nõudeid järgivad, ning määrata rikkujatele pärast selgituste vaagimist sanktsioonid.  Müügitulu nõude täitmata jätmise tõttu tuleb 9 noortalunikul tagasi maksta kokku 143 362 eurot toetust. Tagasinõude suurus sõltub saadud toetuse summast ja sellest, kui palju müügitulu jäi nõutavast puudu. Tagasinõutavad summad jäävad vahemikku 5000-31600 eurot.

Samalaadset müügitulu kontrolli viib PRIA läbi ka edaspidi, kui järgmiste aastakäikude noortalunikel toetusega seotud müügitulu 80%-ni peab jõudma.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960