Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Strastin: Ettevõtjad tunnetavad koostegutsemise vajadust

Raimond Strastini sõnul on Aiandusliit teinud ära suure eeltöö, et aasta 2015 saaks parem kui tänavune - valmimas on sektori arengukava ja uusest rahastusperioodist saab abi.

Eesti Aiandusliidu liikmete arv kasvab stabiilselt, olles juba üle 80 liikmega organisatsioon, sest sektoris tegutsevad ettevõtjad tunnetavad ühes organisatsioonis tegutsemise vajadust.

“Aiandusliit propageerib kodumaist puu-ja köögiviljakasvatust läbi “Eestis Kasvatatud” märgi kasutamise. Märgi kasutamine laieneb jõudsalt, turule on lisandunud ca 2 mljonit uut märki kandvat pakendit. Jaemüügis on vaja esile tõsta kodumaise tootja tööd ja toodetud aiandussaadusi, tarbijale on toidu kodumaine päritolu, värskus ja kõrge kvaliteet järjest olulisem,” selgitas Aiandusliidu tegemisi Strastin.

Aiandussektorit nagu teisigi põllumajandussektoreid mõjutas sel aastal Vene embargo Euroopa Liidu toidukaupadele, mis lõi hinnad alla.

“Kui kevadine külm tegi kurja puuvilja- ja marjakasvatajatele, siis Vene kriis viis mahutoodete, nagu kapsas, kartul, peet ja kaalikas hinnad alla,” sõnas Strastin.

Koos on tehtud ära suur töö aiandussektori arenguksAiandusliidu liikmed on rahul kordaläinud ühiste ürituste ja koolitustega. Kaasa on löödud uue rahastusperioodi aruteludel ja sektori häält on kuulda võetud.

„Liikmed tegid suure pingutuse MAKi ja Aianduse Arengukava 2014-2020 väljatöötamisel, mis peatselt peaks saama kinnitatud ka põllumajandusministri poolt. Ühest hullust ideest alguse saanud Visioonikonverentsi korraldamine õnnestus liikmete toel ja osutus menukaks, tegemist oli suurima osalejate arvuga konverentsiga aiandusvaldkonnas läbi aegade. Konverentsiga lõppes ka Aiandusliidu 25s juubeliaasta, mis sai alguse varakevadel ühe toreda heategevusliku ettevõtmisega Valgamaal – liikmete toel rajati Taheva Sanatooriumi mõisapargi territooriumile 25-st viljapuust ja marjapõõsast aed,” rääkis tänavuse aasta kordaminekutest Strastin.Uue, algava rahastusperioodi lahendustega on aiandusinimesed rahul. “Alati saaks paremini, aga olemasolevaid võimalusi ja rahakoti suurust arvestades olen saavutatud tulemusega rahul. Liikmed on teinud suure töö ära, Põllumajandusministeerium on olnud mõistlik koostööpartner, koostöö üle on hea meel,” kommenteeris Strastin.

2015. aasta - ühistegevus, investeeringud ja uued turudAastaks 2015 soovib Strastin ühistegevuse aktiviseerumist aiandusvaldkonnas, sest eeldused on selleks olemas.

“Sektori ettevõtete investeerimisvajadus on suur, loodan, et neil kel plaanid olemas saavad nendega alustada,” ütles Strastin. „Tahaks käia üle aastate jälle välismessil Soomes ekspordivõimaluste laiendamist uurimas, seda rohkem puukoolide ja iluaianduse poole pealt. Loodame korraldada sügisel 2015 vähemalt sama sisuka Visioonikonverentsi, kui sel aastal.”

Tasub teadaMTÜ Eesti Aiandusliit on asutatud 09.02.1989 ja ühendab aiandusvaldkonna ettevõtjaid ning haridus- ja teadusasutusi. Liidul on 80 liiget.         

Liidu eesmärkideks on:- Edendada kodumaiste aiandussaaduste tootmist ja turustamist;- Osaleda  aianduspoliitika väljatöötamisel ja teha ettepanekuid õigusaktide täiustamiseks;- Kaitsta oma liikmete huve asjaomastes riigiasutustes;- Korraldada koolitusi ja infopäevi, organiseerida liikmete toodangu tutvustamist messidel ja näitustel;- Panustada jätkusuutliku ja konkurentsivõimelise aiandushariduse arengusse;- Esindada liikmeid erinevates koostööprojektides.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960