Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leibur läheb Rootsi põllumeestele

ASi Leibur emaettevõtte Vaasan Group Oy omanik Lion Capital müüb oma osaluse Põhjamaade suuremate toiduettevõtete hulka kuuluvale Rootsi ühistule Lantmännen.

Lantmännenile kuulus seni umbes 8% Vaasani aktsiaid, kuid kõnealuse tehinguga saab ta endale kogu aktsiapaki, vahendas Vaasani pressiteade. Pärast tehingu sõlmimist saab Vaasan Lantmänneni tütarettevõtte Lantmännen Unibake osaks. Lantmännen Unibake on külmutatud ja värskeid pagaritooteid valmistav rahvusvaheline pagaritööstus.

Vaasani ostmisega parendab Lantmännen Unibake oma kaubavalikut ning püüab paremat rahvusvahelist positsiooni, näiteks hapendatud leivatainast küpsetatud õhukeste kuivikute turul.

"Tehing lisab Vaasani ja Lantmänneni personalile ka rahvusvahelisi võimalusi. See on mõlemale ettevõttele uus ja põnev ajajärk,“ nentis Vaasani tegevjuht Esa Rautalinko.

„Ettevõtte ost-müük vastab meie strateegilisele eesmärgile parandada positsiooni Põhja-Euroopas,“ lisas Lantmänneni tegevjuht Per Olof Nyman.

Tehingu hinda pooled kokkuleppel ei avalikusta. Tehing sõlmitakse eeldatavasti tänavu aasta keskel.

Lantmännen on 32 000 Rootsi põllumehe omanduses ühistu, mis tegutseb üle 20 riigis. Ettevõtte käive on 33 mld Rootsi krooni ning nende palgal on üle 8000 inimese .

Mis on mis?

Vaasan: rahvusvaheline pagaritööstuskontsern ning juhtivaid toidutööstuse ettevõtteid koduturul Põhjamaades ja Baltikumis.

Suurim leivatainast küpsetatud õhukeste kuivikute tootja ja teine näkileivavalmistaja maailmas ning külmutatud küpsetiste tegija Põhjamaades.2013 oli käive ligikaudu 414,5 miljonit eurot ja andis tööd umbes 2745 inimesele.

Lantmännen: 32 000 Rootsi põllumehe omanduses ühistu.

Tegutseb põllumajanduse, masinate, bioenergia ja toidukaupade alal üle 20 riigis. Töötajaid üle 8000.Käive ligikaudu 33 miljardit Rootsi krooni. Tuntumad brändid AXA, Kungsörnen, GoGreen ja Gooh.

Lantmännen Unibake: Lantmänneni tütarettevõte.

Rahvusvaheline pagaritööstusettevõtete grupp, spetsialiseerunud külmutatud ja värsketele pagaritoodetele. Pagariärisid 11 riigis. Omanikud Rootsi põllumehed (Lantmänneni kontserni kaudu). Peakontor asub Taanis.Aastakäive üle 7 miljardi Rootsi krooni, tööd annab 3700 inimesele 18 riigis. Tuntumad brändid Schulstad ja Hatting.

Lion Capital:2004 asutatud tarbijatoodetele spetsialiseerunud investeerimisettevõte. Keskendunud väärtuse kasvatamisele tugevate brändide toel. Keskendub investeerimisele Euroopa ja Põhja-Ameerika turgudele ning annab tööd 19 rahandusspetsialistile, kes tegutsevad Londoni ja Los Angelese kontoris. Haldab üle 6 miljardi eurost suurust investeeritud kapitali.

 

 

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960