28. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrijaamade ehitus nõuab tihedat koostööd elektrivõrguga

Uue elektrijaama elektrivõrguga liitmiseks tehtavad tegevused on osa jaama rajamise protsessist, nõudes sama suurt tähelepanu kui jaama ehitus ise. Suuremate elektrijaamade puhul võtab elektrijaama rajamine koos kõikide kaasnevate tegevustega, näiteks planeeringute koostamise ja liitumisega, aega kümmekond aastat.

Elektrivõrguga liitumise protsessi eesmärk on tagada, et rajatavad elektrijaamad suudaksid hakkama saada erinevate elektrivõrgus esineda võivate olukordadega ega tekitaks ise elektrivõrgule probleeme.

Asjaolusid, mis liitumisprotsessi keerukamaks muudavad, on erinevaid. Elektrijaamade, sealhulgas koostootmisjaamadele, kehtib hulk erinevad nõuded. Elektritootja liitumisprotsessiga on seotud mitmed osapooled, lisaks elektrijaama investorile ja võrgufirmale ka näiteks seadmete tootjad. Tootmisseadet rajav investor ei ole üldjuhul energeetikaspetsialist.

Mitmekesised elektritootmise võimsused on vaieldamatult riigi tugevus.

Elering on tegemas olulisi jõupingutusi, et liitumisprotsess oleks elektrijaamade ehitajatele võimalikult sujuv. Sõlmisime koostöölepingu Eesti suurima jaotusvõrguettevõttega Elektrilevi. Kuigi suured elektrijaamad liituvad reeglina põhivõrku ehk Eleringiga ning väiksemad jaotusvõrguga, peavad ka paljud jaotusvõrguga liituvad elektrijaamad saama kooskõlastuse Eleringilt.

PANE TÄEHELE Põhivõrguga iitudes peab tootja Eleringile andmeid kooskõlastamiseks esitama viiel korral

• Koos liitumistaotlusega

• 6 kuud enne liitumispunkti pingestamist

• 6 kuud enne tootmisseadme pingestamist

• 1 kuu enne liitumispunkti pingestamist

• 1 kuu enne generaatori sünkroniseerimist

Allikas: Eleringi koduleht

Autor: Ain Köster

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960