22. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tehnoloogiad aitasid piimasektoril mullu eksporti hoida

Eesti piimatööstused tootsid 2014. aastal kokku 339,2 mln euro väärtuses toodangut ja eksportisid 102,2 miljoni euro väärtuses.

Eesti päritolu piima ja piimatoodete ekspordi osakaal oli 2014. aastal 91,9%, mis on protsendi võrra rohkem kui eelnenud aastal. Kõige väiksem oli eestimaine päritolu või ja piimarasvavõiete ning kontsentreeritud piima puhul. Kõige rohkem re-eksporditakse üle 85%-list võid ning suure rasvasisaldusega piimarasvavõideid.

Märtsikuisest blogipostitusest „Eesti piimasektoril oli mullu 19 uut sihtturgu“ selgus, et piima ja piimatoodete suurim turg on Eesti jaoks Leedu (75,7%) – eksport Leetu kasvas võrreldes aasta varasemaga 24,4% ning seda peamiselt toorpiima arvelt, mida viidi sinna 10% rohkem.

Uue tööstuse avamine kasvatas oluliselt eksporti Leetu

Leedu-suunalist piima ja -toodete eksporti kasvatas märkimisväärselt kontsentreeritud piima väljavedu, mida viidi sinna alates juulist 21 000 tonni, 16 500 tonni sellest Eesti päritolu. Viimased kuus aastat ei ole Eesti nimetatud toodet eksportinud, ent 2014. aastal tõusis kontsentreeritud piim Järvamaal uue piimatööstuse avamise tulemusena väärtuselt teiseks ekspordiartikliks Leedu suunal.

Tegemist on tööstusega, mis tihendab toorpiima, saades tulemuseks paksema ning 12% asemel 24%-lise tihedusega massi. Nii vähendatakse oluliselt transpordikulusid ja muudetakse paindlikumaks muid tarnetingimusi. Uus tööstus avati Eestis toorpiima varumise ja müügiga tegeleva OÜ Elpa i.e ning Leedu piimatööstuse Rokiškio Suris AB koostööna. Ainsana eksporditaksegi hetkel kolme suurt piimatööstust hõlmavasse Rokiškio Suris AB gruppi, kus eestimaisest toorainest valmistatakse juustu.

Toorpiima eksport aasta esimeses pooles rekordtasemel

Suurim ekspordiartikkel oli 2014. aastal piima ja piimatoodete hulgas 40%-lise osakaaluga kontsentreerimata piim, millest 81,5% moodustas toorpiima väljavedu. Ligi 85% ulatuses viidi seda Leetu ja 15,5% Lätti. Alates maikuust pidevalt langenud toorpiima väljavedu kasvas veidi taas detsembris, kui Leetu viidi 978 ja Lätti 865 tonni rohkem kui novembris. Lätti eksporditud toorpiima ühikuhind oli oluliselt kõrgem kui ekspordil Leetu.

Kui vaadata Eesti päritoluga piima ja piimatoodete eksporti, oli toorpiima väljaveo osakaal selles 35,4% (64,5 mln eur). Toorpiima ekspordi madalseis oli novembris, kui välja viidi vaid 8 300 tonni piima. Suurim oli 2014. aasta toorpiima eksport mais 20 700 tonniga. Aastases võrdluses ei ole toorpiima ekspordi langus märgatavalt suur (-4,3 mln eur; -9 555 t), kuivõrd 2014. aasta esimene pool oli lähiaastate toorpiima ekspordis rekordtasemel.

Juustule kuus uut sihtturguJuust oli piima ja piimatoodete ekspordis olnud peamine kaubandusartikkel alates 2008. aastast, kaotades 2013. aastal oma positsiooni toorpiimale. 2014. aastal oli juust ekspordiartiklina teisel kohal. Võrreldes varasemaga vähenes juustu eksport kokku 21,6%. Uusi sihtturge lisandus kuus, neist enim viidi juustu Rumeeniasse ja Aserbaidžaani.

Tervelt kolm korda kasvas aga juustu eksport Itaaliasse, millele aitas kaasa Valio Võru tehase investeering tehnoloogiasse, mille tulemusena hakati toodangut kohapeal väärindama ning parmesanilaadset juustu Itaaliasse müüma.

Uute kaubanduspartnerite leidmist raskendab paraku olukord, kus kogu Euroopa Liit (EL) on kaotanud Venemaa näol peamise turu oma juustule. ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) hinnangul vähenevad ELi juustu müüginumbrid veelgi, ehkki ekspordi fookus püütakse ümber suunata Kaug-Ida ja osaliselt Aafrika peale.

Kontsentreeritud piima eksport kasvas neljakordseksKolmandal kohal oli kontsentreeritud piima eksport, mis võrreldes 2013. aastaga kasvas ligi neli korda. 51,2% kontsentreeritud piima ekspordist moodustas väikepakendis lõssipulbri väljavedu. Suur kasv tuleneb varasemalt juustu tootmiseks müüdud piima ümbersuunamisest lõssipulbri ja ka või tootmisesse, kuivõrd need on pikema säilivusajaga kaubad ning sobivad sekkumiskokkuostuks ja eraladustamiseks.

2015. aastaks on prognoositud lõssipulbri tootmise kasvu kogu Euroopas. Kuna ELi sisetarbimine on üsna stabiilne, siis kõik täiendavad kogused kas eksporditakse või ladustatakse. 24,7% Eestist eksporditud lõssipulbrist läks 2014. aastal Hollandisse ja teine sama palju Lätti.

Juustu import vähenes ligi 7%, säilitades siiski koha suurima impordiartiklina

Piima ja piimatoodete import vähenes võrreldes 2013. aastaga 2,8%. Kõige rohkem imporditi piima ja piimatooteid Lätist (11,5 mln eur), Leedust (11,2 mln eur) ja Poolast (8,3 mln eur). Kui 2013. aastal toodi Lätist enim toorpiima, siis kaubanduspiirangud muutsid oluliselt piimaturu olukorda ning 2014. aastal tõime Lätist enim väikepakendis joogipiima ja võid.Leedust toodud kaupade väärtus jäi pea samale tasemele 2013. aastaga. Esikohal oli suures pakendis rõõsa koore ning värske juustu import. Kui koore sissevedu Lätist vähenes, siis vaatamata keerulisele ajale Eesti juustutootjate jaoks, kasvas Leedust pärit värske juustu sissevedu 28%.

Import Poolast kasvas 72,5%, mis tulenes maitsestamata kuni 8%-lise piimakontsentraadi (lõssi kontsentraat, millest valmistatakse pulbrit) ning värske juustu impordi kasvust. 2013. aastal piimakontsentraati Poolast ei toodud, 2014. aastal oli see aga peamine sisseveoartikkel. Nagu Leedust, nii kasvas ka Poolast pärit värske juustu import ja seda rohkem kui kaks korda.

Kõige rohkem toodi 2014. aastal Eestisse juustu, mille sissevedu vähenes aga keerulise olukorra tõttu turul 6,6%. Teisel kohal oli kontsentreeritud piima sissevedu, millest suurima hulga moodustas tihendatud ning magusainelisanditeta, edasiseks töötlemiseks mõeldud piima import.

Kokku eksportis Eesti 2014. aastal põllumajandussaadusi ja toidukaupu jooksevhindades 1,22 miljardi euro väärtuses ning importis 1,48 miljardi euro eest. Piima ja piimatooteid eksporditi mullu kokku 198,5 miljoni euro väärtuses (-4,9mln EUR võrreldes 2013.a) ning imporditi 59,1 miljoni euro eest (-1,7 mln eurot võrreldes 2013.a).

Autor: Mariann Roos

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960