Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 21. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sigade katk tuvastatud Viljandi-ja Valgamaa seafarmis 

Uus hoop Eesti seakasvatussektorile. Veterinaar- ja Toiduamet tuvastas kahes Viljandimaa ja ühes Valgamaa seafarmis sigade Aafrika katku tekitaja.

Kui loomapidaja on rakendanud kõiki kehtestatud nõudeid, siis hüvitatakse vastavalt seadusele taudikoldes hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud loomade väärtus.

Põllumajandusministeeriumi FB-lehel seisab, et taudipunktis kehtestatakse karantiin, kõigi kolme farmi sead hukatakse ning seejärel farmid desinfitseeritakse.

Järgmine informatsioon täna kell 15 Veterinaar- ja Toiduametis (Väike-Paala 3, Tallinn) toimuval pressibriifingul, kus tehakse olukorrast ülevaade ja antakse intervjuusid.

Loomad haigestusid eelmisel nädalal, diagnoos sai kinnituse täna hommikul. Inimestele haigus ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektoris.

2014. aastal on Eesti naaberriikides Lätis, Leedus ja Poolas diagnoositud mitu sigade Aafrika katku juhtumit. Eestis diagnoositi esimene sigade Aafrika katku juhtum 8. septembril, mil Hispaanias asuvast EL referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta.

Sigade Aafrika katk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus (kuni 100% loomadest). Sigade Aafrika katku ei haigestu teised loomaliigid ega inimesed, kuid nad võivad viirust edasi kanda.

Ajaleht Valgamaalane kirjutab, et Valgamaal Taheva vallas Koikkülas asuvas ühe koduseaga farmis avastati looma haigestumine 16. juulil ja kaks päeva hiljem loom suri.

Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Leie külas ja Viljandi vallas Ridakülas asuvates ning samale omanikule kuuluvates kahes seafarmis avastati sigade haigestumine 18. juulil ja päev hiljem surid esimesed loomad. Kolga-Jaani vallas asuvas farmis on kokku 355 ja Viljandi vallas asuvas farmis 191 siga. Pikemalt veel valgamaalane.ee ja postimees.ee

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele www.seakatk.ee

Küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960