Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 11. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuhanded sead maetakse Torma valda vastuseisust hoolimata

Torma vald pole rahul otsusega, millega maetakse valla prügila territooriumile 200 tonni hukatud sigu, kuid keskkonnaameti arvates on tegu halbadest variantidest parimaga, vahendab ERR uudisteportaal.

Jõgevamaal Puurmani vallas sigade Aafrika katku nakatunud sead tuleb utiliseerida, ent ligi 6500 siga kogumassiga 300 tonni on kiireks utiliseerimiseks liiga suur mass, vahendasid ERR-i raadiouudised.

Seega otsustas Jõgeva tauditõrjekomisjon 200 tonni lähivalda Tormasse matta. Torma vallavanema Triin Pärsimi sõnul on ametite otsus aga arusaamatu.

"Miks valitakse välja matmispaik sellesse Eestimaa piirkonda, Ida-Eestisse Peipsi äärde, kus tegelikult täna ei ole leitud looduses sigade Aafrika katku ehk mis on taudivaba tsoon," rääkis vallavanem.

Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Teet Koitjärve sõnul oleks parim variant loomad Puurmani matta, ent sealne piirkond jääb Adavere nitraaditundlikule alale, kus põhjavee reostusoht matmisel on väga suur. Seega tuli otsida alternatiive.

"Sealne pinna- ja põhjaveekaitstus on hoopis parem kui Jõgeva maakonna lääneosas. Ja prügila osas me teame, mis seal on. Prügila arendamise käigus on tehtud erinevaid uuringuid ja hinnatud keskkonnamõjusid," ütles Koitjärv.

"Ma ei usu, et leiduks ükski omavalitsus, kes oleks sellise suure loomade matmispaiga üle õnnelikud," lisas ta.

Kuna tegu on riigimaaga, ei teki keskkonnaministeeriumil prügila maade kasutamisel takistusi. Koitjärve sõnul üritatakse aga vallaga ühise arusaamiseni jõuda.

Mustvee linnapea on samuti rahulolematu

Mustvee linnapea Max Kaur jagab Torma vallajuhtide muret seakorjuste matmise pärast prügilasse, mis asub vaid 1,7 kilomeetri kaugusel linnapiirist ja 3 kilomeetri kaugusel Peipsi järvest.

Linnapea saatis pöördumise peaministrile, sotsiaalministrile, keskkonnaministrile, maaeluministrile ja siseministrile.

"Arvestades sigade Aafrika katku nakatumise senist dünaamikat on selge, et taud Jõgevamaal jätkub ning nõuab uusi sigade hukkamisi. Samas on ilmne ka see, et loomsete jäätmete käitlemise tehase võimsust suurendada ei ole nii kiiresti võimalik ning seega osutub ka tulevikus vajalikuks seakorjuste matmine, mida tõenäoliselt soovitakse teha taas Torma prügila lähistele," kirjutas Kaur.

Linnapea hoiatas, et saastatud veed võivad potentsiaalselt valguda Peipsi järve. "Seetõttu on 200 tonni hukatud sigade matmine Torma prügilale probleem ning väga tõenäoline on ka uute seakorjuste massilise matmise perspektiiv."

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960