Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EXPO-l toimuvad Eesti rukki päevad 

EXPO Eesti paviljonis toimuvad 3. – 5. augustini rukkipäevad, mis on üks osa Eesti rukkiaasta sündmustest. Kohapeal tutvustatakse Eesti rukkikasvatuse ajalugu ja tooteid.

„Itaalias aset leidvate rukkipäevade eesmärgiks on tutvustada rukist kui väärtuslikku toitainete allikat ning tähistada ka Sangaste rukki 140. sünniaastapäeva,“ ütles Eesti Põllumajandusmuuseumi direktor Merli Sild.

EXPO projektijuhi Andres Kase sõnul avatakse rukkipäevad Eesti rukki seminariga. „Üritus aitab väärtustada Eesti rukki kui rahvusvilja olulisust ja tähtsust Eesti rahvale läbi sajandite. Seminar on ka oluline Eesti rukki kasutusviiside ja rukkist valmistavate toodete tutvustamiseks ning väikeettevõtluse edendamisele kaasaaitamiseks,“ selgitas Kask.

Kolmel päeval toimub kaksteist seminari, kus antakse ülevaade rukkikasvatuse ajaloost ning hetkeseisust, pakutakse degusteerimiseks erinevaid rukkitooteid ning Eesti Põllumajandusmuuseum küpsetab kohapeal ka leiba.

Paviljoni külastajatel on võimalus osaleda lauamängus „Kuidas valmib leib?“ ja saada osa näitusest „Leib on talu peremees“ ja "Mitmekülgne rukis - toit ja keelekaste eestlase laual".

Käesolev aasta on kuulutatud Rukkiaastaks, mille keskpunktis on leivavili rukis, et väärtustada ja tähistada Eestis aretatud rukkisordi “Sangaste” aretajat krahv Friedrich Georg Magnus von Bergi 170. sünniaastapäeva ning rukkisordi “Sangaste” 140. sünnipäeva. Teadaolevalt on talirukis “Sangaste” vanim rukkisort maailmas, mis siiani tootmises.  “Sangaste” rukki seemet säilitatakse maailma geenipangas. 1893 saavutas “Sangaste” rukis esimese auhinna Chicagos toimunud maailmanäitusel.

Rukkipäevi Milanos Eesti paviljonis korraldab Eesti Põllumajandusmuuseum koostöös Põllumajandusministeeriumi, Eesti Rukkiseltsi, Sangaste Rukkiküla ja EASiga.

Eesti paviljon jääb avatuks kuni 31. oktoobrini 2015 ja seda saab külastada igal nädalapäeval kell 10 –23. 140 osalevat riiki pakuvad meelelahutust ja uusi teadmisi ning põnevust igas vanuses külastajale.

 

Rukkipäevad EXPOl
Foto: EAS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960