Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luik: Küsimus on kogu  majandusvaldkonna jätkusuutlikkuses

Riigikogu maaelukomisjoni liige Lauri Luik sõnas eilset meeleavaldust kommenteerides, et ta ei liigita meeleavaldusi reeglina konstruktiivse koostöö arsenali, kuid kahtlemata väljendab eilse kogunemise mastaapsus põllumeeste ja antud sektori probleemi tõsidust. Küsimus pole ju pelgalt põllumeestes, vaid kogu olulise majandusvaldkonna jätkusuutlikkuses.

Järgneb Lauri Luik'i kommentaar:

Järgmise aasta riigieelarve kontekstis on täna veel jäme ots valitsuse ja maaeluministeeriumi käes, kuid kindlasti tuleb osapooled kiiremas korras ka Riigikogu maaelukomisjoni laua taha kutsuda, et üheskoos mõistlik kompromiss leida.

Ma ei ole Euroopa põllumajanduspoliitikat, mis kohtleb eri riikide põllumehi ebavõrdselt, kunagi mõistnud. Leian, et mida kiiremini liikmesriikide põllumajanduse toetusprintsiibid võrdsustatakse, seda parem. Kui meilt nõutakse "võrreldavat solidaarsust" Vahemere põgenikekriisi lahendamisel, siis on viimane aeg nõuda Euroopalt ka samasugust kohtlemist põllumajandustoetuste puhul.

Pikemas perspektiivis aga peame üha aktiivsemalt tegelema küsimusega, mis saab siis, kui EL-i toetused Eesti jaoks ammenduvad ning peame ise uusi liikmesriike toetama asuma. Mida kiiremini suudab põllumajandussektor kohanduda normaalsete turumajandusreeglitega, seda kergem saab üleminek olema. Seda nii Eestis kui ka Euroopas tervikuna.

pollumajandus.ee uuris Riigikogu maaelukomisjoni liikmetelt, mida nad eilsest põllumeeste meeleavaldusest arvavad ja mida nad oskavad põllumeeste murede kohta öelda ning millised on nende soovitused-mõtted, kuidas leida probleemidele lahendus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960