Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Repinski: Põllumajandus-ettevõtete väljasuremine = maapiirkonna väljasuremine 

Riigikogu maaelukomisjoni liige ja põllumees Martin Repinski ütles, et talle oli eilne, meeleavalduse päev, mitmel moel oluline.

„Minu jaoks oli 14. septembril toimunud põllumeeste meeleavaldus  väga tähtis. Tähtis on see eelkõige nagu põllumehele, kuna hetkel on Eesti põllumajanduses üle aegade kõige raskem kriis, millest valitsus ei näe väljapääsu. Küll on aga põllumeestel ettepanekuid selle kohta, kuidas peaks Eesti Vabariigi valitsus põllumajandust päästma. Kahjuks maainimesed näevad seda, et hetkel ei ole põllumajandus Eesti riigi jaoks prioriteetne. Ning muid võimalusi, kui korraldada meeleavaldust, ei näe, sest läbirääkimisi oli palju aga nende tulemus on olematu,“  rääkis Repinski. „Tähtis on see päev mulle ka kui Maaelukomisjoni liikmele, kuna tunnen, et põllumeeste abiga saab ka Maaelukomisjon teha palju rohkem. Põhilised sõnumid, nõudmised ning ettepanekud, millega põllumehed tulevad tänavale on mitmekordselt kõlanud komisjonis, kuid kahjuks enamuses opositsiooni poolt. Põhjus on selles, et koalitsiooni liikmed peavad koalitsioonilepingust lähtuma. Sealt saab omakorda selgelt lugeda, et näiteks sel aastal ei ole plaanis Top-up-i maksta ning näiteks, et Põllumajandusministeeriumi asemele tuleb Maaeluministeerium. Selge see, et tihti opositsiooni ettepanekud lihtsalt pannakse sahtlisse.“

Repinski on kindel, et juhul, kui tuleb tõsine tugi põllumeeste poolt, siis Valitsus peab ka opositsiooni ettepanekuid tõsiselt läbi vaatama. „Võib-olla ma kordan tuhat korda öeldud asju, aga meie kõik ju teame, kui tähtis on põllumajandus Eesti jaoks ning põllumajandusettevõtete väljasuremine tähendab maapiirkondade väljasuremist. Eesti põllumehed maksavad oma taskust EL-i sanktsioonipoliitika eest, ning oleks loogiline kui Euroopa Liit ning Eesti riik toetaks neid praeguses raskes olukorras. Seda enam, et loomakasvatusfarmi ei saa ajutiselt peatada ning tulevikus jälle käivitada. Pole vaja unustada ka seda, et Eesti põllumajandus on Eesti rahva toidujulgeolek.“

pollumajandus.ee uuris Riigikogu maaelukomisjoni liikmetelt, mida nad eilsest põllumeeste meeleavaldusest arvavad ja mida nad oskavad põllumeeste murede kohta öelda ning millised on nende soovitused-mõtted, kuidas leida probleemidele lahendus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960