Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vallbaum: Kui me ise ei võitle, ei tee seda keegi teine ka meie eest

Riigikogu maaelukomisjoni liikme Einar Vallbaumi sõnul on kahetsusväärne, et põllumehed peavad endale üldse sellisel viisil ehk siis läbi meeleavalduse tähelepanu tõmbama.

„Võrdsed õigused ja võimalused teiste EL liikmesriikide põllumajandusettevõtete ja -toetustega peaks olema iseenesest mõistetav ning meie saadikud Brüsselis peaksid selle eest ka seisma. Praegu peavad aga põllumehed end riigile nähtavaks tegema ja osutama probleemidele, mis meid kõiki puudutavad,“ kommenteeris Vallbaum. „On selge, et põllumajanduse olukord mõjutab kogu majandussektorit. Seakatk ja probleemi eskaleerumine, piimahinna kukkumine ja ebasoodus ning ebavõrdne olukord piimatootjatele ning ekspordi kukkumine alles hakkavad oma tegelikku mõju näitama. Ei saa ainult rinnale taguda ja näidata kui võimas e-riik me oleme ning tõsta esile innovatsiooni ja bittidel ning baitidel põhinevat ettevõtlust. Põllumajandusettevõtlus on palju reaalsem ja meid ka reaalselt puudutav, sellesse tuleks suhtuda palju suurema austuse ja lugupidamisega, vaatamata sellele, et see ei ole nii pop kui start-up ja innovatsioonil põhinevad firmad.“

Vallbaumi  arvates peaks riik otsustavalt tegutsema ja koheselt välja pakkuma plaani ning lahendused ja viima meie sõnumid ning põllumajanduse prioriteetsuse ka EL tasandile.

„Kui me ise ei võitle, ei tee seda keegi teine ka meie eest. Pärast on aga hilja majandusprobleemidega tegelema hakata, sest majanduskatk liigub koheselt ka sotsiaalsfääri, kultuuri- ja spordisfääri ja kõikjale mujale ning siis läheb see juba palju kallimaks ja valusamaks kui koheselt olukorraga tegelemine,“ sõnas Vallbaum.

pollumajandus.ee uuris Riigikogu maaelukomisjoni liikmetelt, mida nad eilsest põllumeeste meeleavaldusest arvavad ja mida nad oskavad põllumeeste murede kohta öelda ning millised on nende soovitused-mõtted, kuidas leida probleemidele lahendus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960