Maaeluminister Urmas Kruuse allkirjastas toidukvaliteedikavade määruse, millega riik aitab kaasa eripäraste toidutoodete esiletoomisele ja tarbijale tutvustamisele. Määruses kehtestatakse toidukvaliteedikava tunnustamise taotlemise ja taotluste menetlemise kord.
"Praegu on Eestis olemas Peipsi sibula ja rohumaa lihaveise kavad, kuid meil on kindlasti veel palju selliseid tooteid, mis vääriksid oma kvaliteedikava," ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. "Toote eriomadused annavad lisandväärtust ning aitavad tarbijal eristada seda teistest samalaadsetest."
Uued toidukvaliteedikavad suurendavad põllumajandustootjate konkurentsivõimet, kuna turule jõuavad kõrgema lisandväärtusega põllumajandustooted. "Tavatoodetega võrreldes lähtutakse rangematest tootmisnõuetest või erilistest tootmisviisidest, mida kavaga liitunud tootjad on otsustanud rakendada," selgitas Lemetti.
Toidukvaliteedikavas osalejad läbivad iga-aastase kontrolli tagamaks kvaliteetne toode ja tootmisprotsess. Toidukvaliteedikava rakendav tootjarühm võib lõpptoote märgistusele lisada sõnaühendi „riiklikult tunnustatud toidukvaliteedikava" ning viidata märgistusel selle toote erilisele omadusele, toidukvaliteedikava tunnustamisele ja riikliku järelevalve all olemisele.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Toidukvaliteedikava raames toodetud toodetest teavitamise ja müügiedenduse toetamiseks ning toidukvaliteedikavades osalemise toetamiseks on Eesti maaelu arengukava 2014-2020 raames ette nähtud eraldi toetusmeetmed, mille esimesed taotlusvoorud on kavandatud 2016. aastasse.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.