Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Farmerid ootavad ministri taandumist

Maaeluminister Urmas Kruuse väljaütlemised kolmapäevases Virumaa Teatajas ilmunud intervjuus ajasid Urmas Lahel ja Indrek Klammeril, kahel tuntud põllumehel, harja päris punaseks. Mehed on seda meelt, et minister peaks tagasi astuma.

Teie vist kumbki maaeluministriga kohtumas ei käinud?

Urmas Laht: Oleme ministriga juba nii palju kohtunud ja teadsime, et mingit tõsist arutelu ei tule. Käib ainult valitsuse ja endale alluva ministeeriumi kiitmine. Põllumehe jaoks on olukord ikka teine.

Indrek Klammer: Kaua sa ikka jaksad ühte ja sama juttu kuulata. Sama plaat mängib kogu aeg. Ei näe mõtet seda naeratavat nägu vaadata.

Milline siis olukord põllumehe pilgu läbi on?

Urmas Laht: Mina oskan seakasvatusest rääkida. Olen Eesti Tõusigade Aretusühistu nõukogu esimees, meie turumõju Eestis on umbes 40 protsenti. Rakvere Farmide käes on sama palju, 10–15% on Valga ehk Atria käes. Aasta alguses oli meil 32 liiget, neist on järele jäänud 24. Ülejäänud on kas majanduslikel põhjustel või seakatku tõttu tegevuse lõpetanud. 2013. aastal oli aretusühistul jõudluskontrolli andmetel 14 500 emist, 2014. aastaks oli jäänud 11 900, tänavuse oktoobri seisuga 7800.

Pea pooled emised on läinud?

Urmas Laht: Nii see on. Aasta lõpuks ongi ilmselt pooled emistest järel. See aga tähendab, et kodumaise sealiha järsk vähenemine turul tuleb aprillis-mais ja selle vastu ei saa praegu enam midagi ette võtta. Küsimus on pigem selles, kui palju emiseid üldse järele jääb ja mis saab järgmise aasta teisel poolel. Praegu tapetakse 50–100 emist nädalas, sellise tempo juures tekib aasta pärast juba küsimus, kui palju Eestis üldse sealiha toodetakse. 2014. aastal toodeti Eestis umbes kolmveerand miljonit siga, tänavu suudame toota umbes pool miljonit. Aga järgmisel aastal? Rakvere Farmid on võtnud vastu otsuse vähendada emisekarja umbes poole võrra, ka Valga emisekari väheneb, kuid mitte nii suurel määral. Põllumajandus, eelkõige seakasvatus, on väga sügavas kriisis ja mingid populistlikud avaldused seda kriisist välja ei too.

Loe täismahus intervjuud SIIT .  

 

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960