Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 14. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius müüs osa Eesti piimafarme Peter Ingmanile

Trigon Agri teatas Stockholmi börsile, et müüs 10,74 protsendi suuruse osaluse ettevõttes Trigon Dairy Farming Estonia. Ostjaks oli Ingman Development Oy Ab.

Börsiteates seisab, et tehinguga müügi 10,74% osalus ettevõttes AS Trigon Dairy Farming Estonia, mille eest saadi 1,5 miljonit eurot. See summa on 0,6 miljonit eurot vähem, kui 2015. aasta kolmanda kvartali lõpus hinnati selle osaluse raamatupidamislikuks väärtuseks.

Selle tehingu tulemusena jääb Trigon Agrile alles 39,24 protsendis suurune osalus ettevõttes Trigon Dairy Farming Estonia. Osaluse ostis ettevõte nimega Ingman Development Oy Ab, mille taga on suure tõenäosusega Põhjamaades tuntud ärimees Peter Ingman. Ingman on Eesti pressile rääkinud, et elab täna suurema osa ajast Eestis.

Eesti piimafarmidest on Trigon Agri omanduses Väätsa Agro, Kaiu LT OÜ ja Kärla PÜ..

Mullu detsembri keskel teatas Trigon Agri, et ettevõtte tegevjuhi ameti paneb maha  Ülo Adamson ning suuraktsionär ja nõukogu esimees Joakim Helenius siirdub alates 1. jaanuarist tema asemel tegevjuhiks. Nõukogu liige Peter Gæmelke asub jaanuarist nõukogu esimehe kohale.

Trigon Agri on integreeritud toidutoorme tootja, mis asutati 2006. aastal 20 miljoni euro suuruse stardikapitaliga. Ettevõte on kasvanud üheks suuremaks teraviljatootjaks kogu maailmas. Trigon Agri harib ligikaudu 110 000 hektarit põllumaad Ukrainas, Venemaal ja Eestis.

Trigon Agri käive kahanes 2015. aasta üheksa kuuga ligi 37% ning ka kasum kukkus järsult. Ettevõtte mullune üheksa kuu käive ulatus 34,8 miljonile eurole võrreldes 55,2 miljoniga aasta eest samal ajal. Sellest langusest moodustas 7 miljonit eurot Eesti piimaäride dekonsolideerimine ja 5,3 miljonit vähenenud teravilja müük Ukrainas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960