4. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimast on saanud uus nafta?

Piimast on saanud uus nafta?
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: piimast on saanud uus nafta?; piimatootmine jätkuvalt kõrge; selle aasta nisutoodang võib olla oodatust suurem; Trigon Agri keskendub kasumlikule Ukrainale; nafta hinnad tõusevad.

Piimast on saanud „uus nafta“

Piim on uus nafta ja see ei ole hindade jaoks sugugi positiivne, ütles toidutootja Kerry Groupi tegevjuht Stan McCarthy, kelle päritolumaa, Iirimaa, on piimahindade languses üks võtmemängijaid.

Mitmed pangad ja turujälgijad – näiteks Rabobank ja National Australia Bank – on ennustanud, et piimahinnad hakkavad taastuma selle aasta teises pooles. McCarthy aga arvab, et see on väga optimistlik stsenaarium.

„Ma olen üllatunud, et keegi räägib piimahindade taastumisest 2016. aastal,“ ütles ta. „Ma panustaks langusele.“

Eelmisel nädalal tõusis kooritud piima pulbri hind Euronext turul 0,3 protsenti ja tonn maksab 1650 eurot.

Ekstreemselt palju tootmist

McCarthy ütles, et piimaturg on samuti „tsükliline“ ning lõpuks hakkab turg uuesti tõusma. „Aga tuleb meeles pidada, et hinnalangus algas 2014. aasta keskel ja on kestnud siiamaani,“ ütles ta.

„Praegu oleme keskkonnas, kus tootmine on ekstreemselt kõrge ning varusid on palju,“ ütles McCarthy. „Seega läheb veel kaua, et olukord paranema hakkaks.“

Ta arvab, et piimasektoril on sellel aastal ees veel tõsised raskused. Lisaks sellele võrdles tegevjuht piima naftaga – mõlema puhul pole hinnalangus suutnud tootmist vähendama sundida.

1. märtsil toimunud GlobalDairyTrade oksjonil tõusid piimahinnad võrreldes kahenädala taguse ajaga 1,4 protsendi võrra.

ÜRO: nisutoodang tuleb oodatust kõrgem

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusagentuur (FAO) prognoosib, et maailma nisutoodang ulatub sellel aastal 723 miljoni tonnini, vahendab agrimoney.

Teistega võrreldes on tegemist optimistlikuma prognoosiga. Näiteks INTL FC Stone prognoosib, et maailma nisutoodang ulatub 708,6 miljoni tonnini. Rahvusvaheline Teraviljanõukogu (IGC) prognoosib 711 miljoni tonnist saaki.

Kanada põllumajandusministeerium prognoosib 715 miljoni tonnist saaki ning Australia Abares toorainete büroo arvab, et saagiks kujuneb 710 miljonit tonni.

Paremad tingimused kasvatamiseks

FAO teadvustas, et sügisel olid mitmetes Ida-Euroopa riikides külvitingimused kehvad. „Nii Ukrainas kui ka Venemaal vähendati peamiselt kuiva ilma tõttu talinisu külvamist.“

Selle languse katavad ära aga Aasia tootjad, kellelt oodatakse nüüd suuremat saaki. „Hiinas ja Pakistanis on oodatust paremad kasvatustingimused ja see aitab ka India tootjatel taastuda,“ ütles agentuur.

Agentuur tõi välja, et FAO teraviljahindade indeks langes eelmisel kuul 148,3 punktini, mis on madalaim tase alates 2007. aasta maist.

„Kõige rohkem langesid nisuhinnad, sest kaubavahetus on aeglane ja ekspordipakkumine on jätkuvalt kõrge,“ ütles FAO.

Euroopas langes toidunisu hind sellel nädalal 0,5 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 152,75 eurot.

Rapsiseemnete

maisi

Sojaubade

Nafta hinnad tõusevad edasi

Seoses võimaliku tootmismahtude fikseerimise kokkuleppega on vähenenud ka nafta hinna kõikumised. Brent kallines sellel nädalal 4,3 protsenti ja WTI lisas 4,1 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks 36,86 ja 34,69 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind on stabiliseerunud ja tonn masab 345 dollarit.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960