Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Piimafestival Tornide väljakul Tallinnas

Piimafestival Tornide väljakul Tallinnas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
1. juunil, tähistatakse rahvusvahelist piimapäeva. Seepärast toimus Tallinnas Tornide väljakul Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldatud Piimafestival.

Festivalile oli tulnud palju linnarahvast ja koolinoori, kellele meie piimandus on oluline. Festivali avas maaeluminister Urmas Kruuse. Põllumajandus.ee ei uurinud ministrilt, mis on piimanduses halvasti. Meie soov oli teada, mis on ministri arvates Eesti piimanduses head, seda just seepärast, et Piimafestivalile oli tulnud koolinoori, kes ei hooma tootja rasket olukorda, vaid kes armastavad lihtsalt juua piima ja tarbida erinevaid piimatooteid. Piimafestival oli koolinoortele koht, kus võistelda parima piimakokteili tegija tiitlile ja saada aimu, mida uut ja ägedat saab tegelikult teha täiesti tavalisest piimast. Noorte seas kõlas üleskutse – joo piima! See on soodsam kui pudelivesi, palju tervislikum ja sellest saab ka hulgaliselt erinevaid roogasid valmistada.

Minister Kruuse ütles, et tema ise on suur piimatarbija ja seepärast on kõik, mis toimub piimanduses talle ka eriti tähtis. „Ma olen väga suur piimasõber, Eesti piimatooted on kvaliteetsed ja kutsun kõiki üles neid tarbima,“ lausus minister, kelle sõnul on sellist päeva väga vaja üldsusele teada andmiseks, mis toimub meie piimandussektoris. „Nii imelik, kui see ka tundub, siis on vaja kutsuda meie elanikke tarbima rohkem piimatooteid. Olen väga rahul sellega, mida Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda koos kõikide koostööpartneritega teeb. Nii jõuab meie piimanduse positiivne pool ka tarbijani!“Minister Kruuse rääkis, et meie piimatootjad on olnud tõeliselt tublid. „Kui vaadata puhtalt loomakasvatajate seisukohalt, siis on meie piimatootja teinud head tööd, piim on kvaliteetne ja kvaliteet on püsiv. Ma tõesti ei saa aru, miks eestlane on nõus maksma pudelivee liitri eest rohkem, kui piimaliitri eest. See on absurd! Et me suudame seda head piima toota kaks korda rohkem, kui ise tarbime, siis on minu jaoks väga oluline, et me suudaks müüa oma toodangut ka mujale kui Euroopa Liitu ja sellega, uute turgudega,  me tegeleme ja seeläbi põllumehi toetame,“ ütles Kruuse.Päeva korraldanud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus rääkis, et hetkel on küll rasked ajad piimanduses, aga üles tuleb leida ka see hea, mis motiveerib piimatootjat tootma ja tarbijat tarbima. „Ma arvan, et me peame rääkima piimanduse edulugu, mis halbade uudiste taustal vajab väljatoomist. Piimanduses on palju head ja ma soovin, et inimesed ka tegelikult mõtleks piimanduse peale - et nad mõtleks selle peale, et meil on suurepärane piimalett poes, et meil on suur valik piimatooteid ja just värskeid tooteid, millel on lühike tarneahel. Ka on piimandus meie riigi ekspordis oluline,“ ütles Sõrmus, kes lisas, et sellel piimanädalal nad tahavad lastele ja noortele jutustada Eesti piima lugu. „Räägime piimast, kaasame koolinoori, et nad saaks innustust ja süveneks rohkem piima kui toorainesse. Toome oma tegevusega välja selle, mis on meile teada, aga mis sageli unustatakse ära – piim on meie oma „valge kuld““.Tänasel Piimafestivalil osalesid ka piimatootjad ja – töötlejad. Nende arvamust hetkeolukorrast piimanduses saad lugeda Äripäeva põllumajanduse juuni kuu erilehest, mis ilmub 16. juunil 2016.HEA TEADA:

Homme on avatud 30 piimafarmi Eestis ja 2300 õpilast on seal osalemas.

Piimafestival Tornide väljakul Tallinnas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960