Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimafarmid üle Eesti avavad täna mitmetuhandele lapsele oma uksed

Piimafarmid üle Eesti avavad täna mitmetuhandele lapsele oma uksed
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda koos põllumajandusettevõtetega korraldab täna avatud piimafarmide päeva. 30 piimafarmi üle Eesti võtavad täna piimanädala raames vastu rohkem kui 2300 põhikooli õpilast, et neile tutvustada kaasaegset piimatootmist.

„Piimatootmine on üks Eesti tähtsamaid põllumajandusharusid. Piimatootjate olukord pole täna kiita, kuid seda enam vajame piimandusele uusi sõpru nii noorte kui vanade tarbijate hulgas, kes mõistaksid paremini, kui raske ja sihikindla tööga piim meie kõigi toidulauale jõuab. Piimatootmine on väärtus, mida peame hoolikalt hoidma,“ ütles põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.  

„Pakume koolilastele üle Eesti võimalust külastada põllumehi, kes kuuluvad Eesti parimate piimatootjate hulka. Need on põllumehed, kes hoolivad loomadest ja leiavad, et see töö tasub tegemist. Neid võlub töötamine looduse keskel ning see, et sellest tööst on kasu kogu ühiskonnale,“ lisas Sõrmus.  Kuigi piimanduses on täna keerulised ajad, siis pole täna Jõgevamaal Pajusi kandis oma ettevõtet tutvustavale Lembit Paalile piimatootmise lõpetamine mõttessegi tulnud. „Teraviljakasvatusele üleminek alternatiivina piimakarjapidamisele kaotaks meie ettevõttes lisaks 20 loomakasvatustöötajale ka 4-5 taimekasvatuse töökohta, sest söödatootmisest loobumisel poleks enam vaja ka niipalju masinamehi,“ selgitas Paal.  „Loom pole farmis pelgalt tootmisvahend, vaid väärtuse looja. Ta toodab inimestele toitu,“ sõnab Tartumaal asuva Andre talu perenaine Erika Pääbus. Andre Farmi pere soovib pakkuda inimesele üht olulist toiduainet – piima. Pere soov ja eesmärk on seda teha väga heal tasemel, koheldes hästi loomi ning majandades keskkonnasõbralikult. Oma tegevusega soovitakse jätkata ja hoida elus esivanemate pärandit ja talu.Farmide külastus toimub Veterinaar- ja Toiduametiga heakskiidul.Avatud piimafarmide päev on üheks osaks Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kolmeaastasest programmist "Piim - päeva pärl!“. Piimaprogrammi läbiviimist rahastavad Euroopa Komisjon, Maaeluministeerium ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960