INVESTEERING: Valio Laeva tehas areneb edasi vaatamata kriisile piimanduses

Valio Laeva tehas areneb edasi vaatamata kriisile
Valio Laeva tehas areneb edasi vaatamata kriisile piimanduses

Kui ei areneks, oleks meie piimatootjatel veelgi raskem - nii arvab Valio Eesti ASi juht Maido Solovjov. Ära ei tasu unustada ka pidevat tootearendust ja turundust, selleks on aga vaja investeerida tööjõudu ja seadmetesse.

Tartu külje all Laeva külas paiknevas Valio Laeva Meiereis valmistatakse värskeid piimatooteid nagu piim, keefir, jogurtid, kohupiim, kodujuust ja kohupiimadesserdid, seda kõike vaid kodumaisest piimast. "Sortimendis on meil 270 SKUd. Laeva Meierei annab tööd rohkem kui 200le inimesele, tänavu on veel lisandunud 40 uut töötajat. Laeva Meiereis kasutatav toorpiim tarnitakse suurel määral Järvamaa ja Tartumaa farmidest, samuti aga teistest suurfarmidest üle Eesti, näiteks tuleb piim ka hetkel raskes olukorras olevast Halinga farmist. Kokku tarnime piima 34st farmist ja keskmiselt võtame piima vastu 275 tonni päevas," tutvustas tehase tegevjuht Andrus Mölder. 

Olulised investeeringud. Ettevõtte juht Maido Solovjov rääkis, et investeerima peab. Ja seda nad teevad igal aastal, keskmiselt 4 miljoni euro ulatuses. "2015. aastal oleme investeerinud kokku 3,5 miljonit eurot. Laiendasime Valio Võru tehases Forte juustulao pinda, ostsime Forte juustu pakkeliini ja soetasime sinna ka riivjuustu liini. Laeva Meiereis valmis aga uus tankisaal," rääkis Solovjov.

Laeva Meierei tegevjuht Andrus Mölder kinnitas, et investeering uude tankisaali on ennast juba praegu ära õigustanud. "Vajadus selle järgi oli suur. Uutes tankides hapnevad keefir ja jogurt. Viimasel ajal on aga tarbijate huvi keefiritoodete järgi hüppeliselt kasvanud ja nii on hetke tootmisvõimsuses saavutatud juba taas maksimum," ütles Mölder, kelle sõnul on nüüd meierei maksimaalne tootmisvõimsus 83 miljonit kilogrammi piimatooteid aastas.

Üldse on Laeva meiereisse investeeritud meierei alguspäevist kuni tänaseni 40 miljonit eurot. "Alates meierei loomisest 1995. aastal on siinsesse tootmiskompleksi investeeritud kokku 40 miljonit eurot. Tootmismaht on meiereis selle ajaga kasvanud üle kaheksa korra. Kõik, mis toodame, suudame õnneks ka turustada. Meil on head tooted ja tugev müügiorganisatsioon," lausus Mölder. Ta lisas, et kui otsida tootmises kitsaskohti, siis on need eelkõige seotud tööjõuga, just lihttööjõudu on Tartu lähistele raske leida, kuigi ettevõtte poolt on pakkuda head töötingimused ja käib ka töölisbuss.

Piimahind pidevas surves. Ei ole mingi saladus, et Eesti piimandussektor vaevleb raskustes. Raske on nii toorpiima tootjal, kui ka töötlejal. "Valio Eesti turuosa toorpiima kokkuostus on 25%, ollakse turuliider Eestis. Laias laastus ostab E-Piim kokku 12%, Farmi 9%, Estover 8%, Tere 7% ja Saaremaa piimatööstus 6% toorpiimast. Ülejäänud osa, 33%, läheb ekspordiks Lätti ja Leetu. Baltimaad on need, millega me ennast pidevalt võrdleme. Baltikumis on jaanuarist-aprillini toodetud piima kokku 895 225 tonni - 239 600 tonni Eestis, 247 535 tonni Lätis ja Leedus 408 090 tonni. Baltikumi toorpiimas on Valio osa keskmiselt 7%. Võiks olla suurem," tutvustas piimaturul toimuvat Solovjov, kes täiendas, et toorpiima hinnatõusu ei paista kahjuks kuskilt, sest naaberriigid maksavad oma piimatootjatele suuremaid toetusi, see aga hoiab ka meil piimaliitri hinna madalal.

Käive kukkunud. Valio Eesti käive 2015. aastal oli 86 miljonit eurot, 2014. aastal oli see 93 miljonit. "Kahjuks on käive tõesti langenud 8%. Eks sellel ole teda ka põhjused - Vene turu ärakadumine, kvootide kadumine, suurenenud piimatootmine," selgitas Solovjov. "Käibe osas on Baltikumis esikohal Leedu tööstused - Rokiskio, Pieno Zvaigdas ja Zemaitios Pienas. Neljandal kohal on lätlaste Food Union. Valio juhib Eesti tööstustest, olles 7. kohal käibe poolest, napilt Tere ees. Need on siis 2014. aasta andmed."

Kindlasti on peale Vene kriisi suurenenud konkurents ja tööstusi turul on liiga palju. "Siin on päästerõngaks vaid eksport," ütles Solovjov, kes loodab käesolevast aastal siiski saada suuremat käivet.

Galerii

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised