Maido Solovjov: Tihe hinnasõda nii lõpptoodete kui toorpiima osas

Maido Solovjov: Tihe hinnasõda nii lõpptoodete, ku
Maido Solovjov: Tihe hinnasõda nii lõpptoodete, kui toorpiima osas

Valio Eesti ASi juht Maido Solovjov võtab kokku piimaturul toimuva, arvamusloo teemaks on Baltikumipõhine konkurents nii toorpiima kui ja lõpptoodete rindel.

Balti riikides toodetakse päevas ühtekokku 7400 tonni toorpiima, mis on oluliselt rohkem, kui kohalik turg seda tarbib. Sellest peaaegu pool ehk 45% tuleb Leedust. Kuna piimasektoris on isevarustatuse tase kõigis kolmes riigis suhteliselt kõrge (Eesti 2, Läti 1.2, Leedu 1.9), siis on oluline fookus ekspordil olgu siis toorpiima või valmistoodete näol. Toorpiima saab aga eksportida vaid 700-800 kilomeetri kaugusele, mistõttu kaugematesse riikidesse läheb eelkõige piimapulber või kauem säilivad valmistooted.

Baltikumi toorpiima tootmine 2016
Baltikumi toorpiima tootmine 2016

Toorpiima suuremad ostjad Balti riikides on peamiselt seitse ettevõtet. Suuremad ostjaid on tänasel päeval just Leedu tööstused ning suurusjärgu väiksemad on Läti ja Eesti tööstused.

Samas on need ettevõtted omavahel väga tihedas Baltikumipõhises konkurentsis nii toorpiima hankimise kui ka lõpptoodete müügi osas. Riigipiirid puuduvad ning kõigis kolmes riigis on esindatud Baltikumi kaks kõige suuremat jaeketti, kes suudavad hinnataset riigiti võrrelda. See loob olukorra, kus toorpiima hinnatase pole enam riigi- vaid regioonipõhine.

Piimatööstuste käive Baltikumis 2014. a
Piimatööstuste käive Baltikumis 2014. a

Tihe hinnasõda. Kuna Baltikumi turul on kliendid samad ning tihtipeale kattuvad ka eksportturud, siis käib omavahel tihe hinnasõda nii lõpptoodete, kui ka toorpiima osas. Pikas perspektiivis aga ei saa ükski turuosaline teistest üle 10% kõrgemat hinda toorpiima eest maksta.

Valio Eesti osa toorpiima varumises on ca 6,5 % Baltikumi kogutoodangust ning samas suurusjärgus ka müügikäive, millega oleme kuuendal kohal Balti riikide piimatööstuste seas. Valio on olnud tugevas kasvus ning ka lähiaastate eesmärgid on ambitsioonikad. Samas peame tõdema, et oleme kordades väiksemad kui kaks suuremat Leedu piimatööstust. See aga seab suured väljakutsed konkurentsivõime hoidmisele tingimustes, kus läbi aastate on Leedu tööstused maksnud toorpiima eest 5-10% madalamat hinda kui Eesti tööstused.

Madal kasumlikkus. Võttes kokku viimase nelja aasta Eesti piimatööstuste kogukasumlikkuse, on see olnud keskmiselt 2%. Kindlasti pole see aga piisav selleks, et Leedu piimatööstustele järele jõuda. Siinkohal on oluline mõista, et kasumi teenimine võimaldab tööstustel tulevikus rohkem kohalikku tooret varuda ning säilitada see ca 10%-line toorpiima hinnavahe Leedu piimatootjatega. Turgu vaadates peame silmas pidama kogu ahela tasakaalustatud arengut. Täna julgen väita, et Eestis on tuleviku vaates ahela kõige suuremaks murekohaks just kohalike piimatööstuste  pikaajaliselt madal kasumlikkus ning investeerimisvõimekus. Mida rohkem siit toorpiima Lätti ja Leetu eksporditakse, seda väiksem saab tulevikus riigiti olema toorpiima hinnavahe. Toorpiima eksportimise algusaastatel võimaldas see tekitada turule defitsiiti ja hinnad liikuma saada. Täna aga oleme ajajärgus, kus leedukate roll Eestist toorpiima ostmisel on nii suur, et teades Eesti piimatööstuste olukorda oskavad nad selle hästi enda kasuks pöörata.

Konkurents Baltikumi turul on äärmiselt pingeline. Kõik tööstused otsivad kasvu ning keegi ei ole nõus toorpiima eest rohkem maksma, kui teised tööstused. Samas on selge, et kasvada saavad need tööstused, kelle maksekultuur on korrektne ning kellel on võimekus investeerida tehastesse, turundusse ning müüki. Toorpiima tootmiskvoodid on Euroopas kadunud ning kokkuvõttes võidavad need riigid, kus  nii farmid kui ka tööstused on kaasaegsed, hästi arenenud ning olemas tugev müügi ja turundamise võimekus.

Maido Solovjov
tegevjuht
Valio Eesti AS

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised