Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maido Solovjov: Tihe hinnasõda nii lõpptoodete kui toorpiima osas

Maido Solovjov: Tihe hinnasõda nii lõpptoodete, kui toorpiima osas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Valio Eesti ASi juht Maido Solovjov võtab kokku piimaturul toimuva, arvamusloo teemaks on Baltikumipõhine konkurents nii toorpiima kui ja lõpptoodete rindel.

Balti riikides toodetakse päevas ühtekokku 7400 tonni toorpiima, mis on oluliselt rohkem, kui kohalik turg seda tarbib.

Toorpiima suuremad ostjad Balti riikides on peamiselt seitse ettevõtet. Suuremad ostjaid on tänasel päeval just Leedu tööstused ning suurusjärgu väiksemad on Läti ja Eesti tööstused.Samas on need ettevõtted omavahel väga tihedas Baltikumipõhises konkurentsis nii toorpiima hankimise kui ka lõpptoodete müügi osas. Riigipiirid puuduvad ning kõigis kolmes riigis on esindatud Baltikumi kaks kõige suuremat jaeketti, kes suudavad hinnataset riigiti võrrelda. See loob olukorra, kus toorpiima hinnatase pole enam riigi- vaid regioonipõhine.

Baltikumi toorpiima tootmine 2016
Foto: Valio Eesti AS
Piimatööstuste käive Baltikumis 2014. a
Foto: Valio Eesti AS

Tihe hinnasõda.

Valio Eesti osa toorpiima varumises on ca 6,5 % Baltikumi kogutoodangust ning samas suurusjärgus ka müügikäive, millega oleme kuuendal kohal Balti riikide piimatööstuste seas. Valio on olnud tugevas kasvus ning ka lähiaastate eesmärgid on ambitsioonikad. Samas peame tõdema, et oleme kordades väiksemad kui kaks suuremat Leedu piimatööstust. See aga seab suured väljakutsed konkurentsivõime hoidmisele tingimustes, kus läbi aastate on Leedu tööstused maksnud toorpiima eest 5-10% madalamat hinda kui Eesti tööstused.Madal kasumlikkus

Konkurents Baltikumi turul on äärmiselt pingeline

Maido SolovjovtegevjuhtValio Eesti AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960