Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 11. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õppereis: Syngentaga Saksamaal

Õppereisi Syngentaga Saksamaal kokkuvõtte kirjutas Tiiu Annuk.
Foto: Scandagra Eesti AS
Juuni lõpus osales Scandagra esindus Syngenta õppereisil Saksamaale. Huviliste jaoks kirjutas agronoom-nõustaja Tiiu Annuk kena kokkuvõtte.

Hadmerslebeni teadus- ja arenduskeskuses katsetatakse erinevaid taimekaitsevahendeid. Keskus osteti 2014. aastal Läntmännen SW-lt. Suure osa keskuse tööst hõlmab sordiaretus ja sellega seotud katsed.

Meile tutvustas erinevaid nisusorte dr. Ebrahim Kazman, kes väga huvitavalt ja värvikalt rääkis toidunisu ajaloost ja erinevate sortide omadustest.Erakordne oli võimalus näha põldkatsetes nii paljusid Syngenta sorte. Lisaks saime näha kõige saagikaimaid hübriid odrasorte ’Wootan’ ja ’Trooper’. 

Meile tutvustas erinevaid nisusorte dr. Ebrahim Kazman
Foto: Scandagra Eesti AS

Enne taimekaitsevahendite efektiivsuskatsetega tutvumist, anti meile seminari käigus põhjalik ülevaade täiesti uuest tootest Elatus Era. Huvitav oli see eelkõige seepärast, et toode sisaldab uut unikaalset toimeainet SOLATENOL. Elatus Era-s on SOLATENOL kombineeritud protiokonasooliga. Katseandmete põhjal on see SDHI toimeainete grupis üks tugevamat ja pikaajalisemat kaitset pakkuv toimeaine, nö. uus põlvkond. Välja töötatud lahendus annab taimele kaitse enam-levinute haiguste eest 6-8 nädalaks, mis on ligi 2 korda pikem periood, kui näiteks vana põlvkonna toimeainete puhul.

Kuna Saksamaal on probleeme ramulaaria resistentsusega, oli odra katsetes eriti tugeva toime saamiseks paagiseguks kokku pandud Elatus Plus (sisaldab ainult Solatenoli) ja Amistar Opti. Viimane neist sisaldab asoksüstrobiini ja klorotaloniili, millest viimane on osutunuks tõhusaks just resistentsete haiguste vastu võitlemisel ning olnud päästerõngaks ka näiteks Inglismaa põllumeestele. Nisu puhul rõhutati Elatuse väga tugevat toimet helelaiksuse ja roostete vastu – Saksamaal on helelaiksus ja nisu kollane rooste nisu kõige suuremad kahjustajad.Kokkuvõttes võib öelda, et reis oli väga huvitav ning alati on põnev, kui saab uutest toodetest ja toimeainetest teada. On raske ennustada, millal meil võivad haigustekitajad nii resistentseks muutuda, et enam lihtsatest, ühe toimeainega toodetest abi ei ole. Seega on väga oluline järgida integreeritud taimekaitse põhimõtteid ning kasutada erinevaid toimeaineid vaheldumisi, et juba eos sellised probleemid saaksid lahendatud.Tiiu Annukagronoom-nõustajaScandagra Eesti AS

Syngentaga Saksamaal
Foto: Scandagra Eesti AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960