Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 7. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Syngenta esitles Šveitsis eestlastele uue toimeainega puhtimisvahendeid

Syngenta esitles Šveitsis eestlastele uue toimeainega puhtimisvahendeid
Foto: Jaanika Mirka
Oktoobris käis grupp Baltikumi seemnete tootejuhte Šveitsis, Seedcare teadus- ja arenduskeskuses, kus toimus Syngenta täiesti uue toimeainega puhtimisvahendite esitlus.

Kohapeal tutvustati Vibrance Trio ja Vibrance Duo perekonna tooteid. Samuti  viidi külastajatega koos läbi puhtimiskatseid erinevate Syngenta puhtimisvahenditega ning näidati erinevusi puhtimisel puhta toote ja töölahusega (toote ning vee seguga). Rõhutati, et puhtimisvahendite kasutamisel tuleb alati järgida etiketti ning kui sellel on puhtimisvahendit soovitatud segada veega, siis tuleb seda võimalikult hea katvuse ja kaitse saamiseks ka teha. Seedcare treeningjuht Benoit Hussherr rääkis, et õiged töövõtted puhtimisel on tähtsad, kuid mõnikord ei olda töötamisel kuigi täpsed. Näiteks ei tea paljud põllumajandustootjad, et liiga pikk puhise ja seemnete segamise tsükkel kahjustab seemneid ning kui seemne pealispind on kahjustatud ja konarlik, on puhisega katvus ebaühtlasem.. Samas instituudis tehakse puhtimiskvaliteedi analüüse, sh Eesti puhtimiskeskustest kogutud proovide analüüse. Määratakse peamiselt 3. näitajat – seemne katvust puhtmisvahendiga ja katvuse ühtlikkust, toimeaine kogust seemnel ning tolmavust. Kuidas ja millise tehnika ning täpsusega proove analüüsitakse, said kõik huvilised kohapeal näha. tehnoloogia, mis võimaldab taimede juuremassi arengu täpset jälgimist ning mille abil demonstreeriti Vibrance perekonna toodete mõju eeliseid. Kuna küllalt oluline osa Seedcare instituudi tööst on koostöö erinevate puhtimisseadmete tootjatega, olid keskuses väljas ka erinevad puhtimisseadmed ja soovi korral sai küsida nõu ja soovitusi uue seadme soetamiseks. Mõnevõrra elevust tekitas „ajaloonurgake“, kus eksponeeritakse erinevatest aegadest pärinevaid seadmeid.) osakonna töösse ja selle rahastamisse. Syngenta puhtimisvahendid hõlmavad üle 50% teravilja puhtimisvahendite turuosast Baltikumis. Maxim oli üks esimesi puhtimisvahendeid, mida enam kui 20. aastat tagasi Baltikumis kasutama hakati. Celest Trio saavutas turul kiiresti populaarsuse, olles täna üks tugevama kaitsva toimega teravilja puhtimisvahendeid Baltikumis.  Syngenta jaoks on oluline, et valdkonnas toimuks pidev areng.

Omaette teemana käsitleti toote formulatsiooni olulisust ja erinevusi. Erinevad formulatsioonid ja tootes kasutatavad lisaained teevad sama toimeainega tooted nende efektiivsuselt, katvuselt jne erinevaks. Syngenta kasutab kõikide uute puhtimisvahendite formulatsioonis vahuainet (nn Formula M), mis parandab puhisega katvust, katvuse ühtlikkust ja toimeaine jaotumist seemnel. Ühena vähestest tootjatest lisab Syngenta oma puhtimisvahenditesse ka külmumisvastaseid aineid (antifreeze)

Külastajates tekitas suurt huvi tehnoloogia, kus igat proovis olevat seemet analüüsitakse eraldi  nn 3D tehnoloogia abil. Samuti Rhizotron

Syngenta on mitmete tuntud originaaltoimeainete looja, kes panustab taimekaitsefirmadest ka kõige enam oma R&D (research and development - teadus-ja arendustegevus

Ühe toimeaine väljatöötamiseks ja turuletoomiseks kulub umbes 8-12 aastat
Foto: Jaanika Mirka

Ühe toimeaine väljatöötamiseks ja turuletoomiseks kulub umbes 8-12 aastat ning sellele kulutatakse keskmiselt paarsada miljonit eurot.  Viimasest ligi kolmandiku moodustavad kulutused registreerimisega seotud katsetele ja toimingutele. Ajavahemikus 2000-2012 vähenes uute toimeainete väljatöötamine maailmas üldiselt üle poole võrra, mistõttu on viimaste aastate jooksul nende turuletulek olnud üsna kesine.  

Taimekahjustajate kasvava resistentsuse taustal on see olnud üsna murettekitav. Viimase 18 kuu jooksul on Syngenta registreerinud maailmas 3 uut toimeainet, milledest Elatuse brändinime kandvate fungitsiidide katseid said eestlased sel suvel juba Saksamaal näha. Nimetatud tootete oodatav registreerimise aeg Eestis on 2017. ja 2018. aastal.Jaanika MirkaSyngenta Polska Sp. z o.o.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960