Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veterinaareksperdid analüüsivad Eestis seakatku tõkestamise võimalusi

Foto: Erik Prozes
16.-19. augustini viibivad Eestis missioonil Euroopa Komisjoni veterinaareksperdid, kes analüüsivad seakatku tõkestamise võimalusi. Eksperdid kohtuvad kolme päeva jooksul kõigi seakatku tõrjes osalevate ametkondade, teadlaste, jahimeeste ja seakasvatajate esindajatega.

Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul on ekspertide visiidi peamine eesmärk analüüsida võimalikke põhjuseid, miks taud on Balti-Poola regioonis suveperioodil taas farmidesse jõudnud ning ka metsades jätkuvalt uutele aladele edasi levimas. Visiidi käigus hinnatakse nii metsas kui farmides rakendatud ennetus- ja tõrjemeetmete tõhusust.

„Eile õhtul Eestisse saabunud eksperdid kohtuvad kolme päeva jooksul kõigi seakatku tõrjes osalevate ametkondade esindajatega. Esimesel päeval on fookuses nii koduseafarmides kui metsas rakendatavad bioohutusmeetmed, kavas on kohtumine veterinaarjärelevalveametnike ja teadlastega,“ ütles Kalda. „Kohtumise teisel päeval keskendutakse metssigade populatsioonis leviva katku tõkestamiseks rakendatud jahinduslikele meetmetele.“Missiooni tulemused ja ekspertide soovitused edastatakse kirjalikus raportis. Komisjoni eksperdid külastasid Eestit viimati märtsi lõpul, mille tulemusel valminud raportis anti soovitusi küttimisstrateegia ja lisasöötmise osas, samuti bioohutusmeetmete, järelevalve ja teavituse tõhustamiseks.Inimestele sigade katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab täitma kehtestatud bioohutusnõudeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960