Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 2. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Teraviljavarise tõrjega ei tohi hiljaks jääda

Põlluinfo: Teraviljavarise tõrjega ei tohi hiljaks jääda
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänavusel sajurohkel augustil on rapsiga koos samaaegselt tärganud ka teraviljavaris, eelkõige on probleeme nendel põldudel, kus koristamisel oli vili lamandunud ning saagikaod koristamisel olid suured.

Ilm on teraviljavarise idanemiseks soodne ning niiskust on piisavalt. Teraviljavarise tõrjega ei tohi hiljaks jääda, sest massiline varise tärkamine võib väikest samaaegselt tärganud rapsi hakata lämmatama. Hiljem tärganud oras pole enam nii agressiivne ja jääb talirapsile alla ja üldjuhul hukkub talvel.

Teraviljavarise tõrjeks saab kasutada erinevaid orasheinale ja teistele kõrrelistele mõeldud tooteid nt Targa Super, Agil 100 EC jt. Erinevalt orasheinast pole teraviljavarisel sellist tugevat juurestikku ja seega on ta oluliselt kergemini tõrjutav. Kui teraviljavaris on väike, saab edukalt kasutada väiksemaid lubatud kulunorme. Juhul kui aga varis on kasvanud liiga suureks ja tihedaks ei pruugi madalaim norm efektiivset tulemust anda.Agil 100 EC eeliseks on tema kõrge efektiivsus erinevatele kõrrelistele (orashein, nurmikas) umbrohtudele, miinuseks aga mittesoovitatav segatavus teiste herbitsiididega, mis varajasel kasutamisel koos mullaherbitsiididega iseenesest oleks võimalik. Teisi kõrreliste tõrjevahendeid saab vajadusel koos paagiseguna kasutada. Kui peale teraviljavarise on põllul ka orasheina, tuleks kasutada suuremaid kulunorme. Kui talirapsi eelviljaks on rohumaa või mõni teine kultuur peale teravilja, on põhiprobleemiks orashein ja nurmikad. Tõrje on efektiivne kui orashein on vähemalt 10 cm kõrgune. Mitte kasutada väiksemaid norme kui etiketil antud. Üldiselt on kaheidulehelistes kultuurides, nagu taliraps kõrrelisi lihtne tõrjuda.Järgnevas tabelis on talirapsile lubatud kõrreliste umbrohtude tõrjeks kasutada olevad tooted, väiksem kulunormi vahemik on üheaastastele kõrrelistele nagu tuulekaer, teraviljavaris jt:

Soovitused tõrjevahendi valikuks
Foto: Scandagra Eesti AS

Kasutusaeg on üldiselt ikka selle järgi, kui suur on teraviljavaris ja see ei sõltu kultuuri kasvufaasist. Seega võib julgelt pritsida rapsi idulehtede faasis, tähtis on jälgida kõrrelise kasvufaasi. Erandiks võivad olla stressis taimed, väga kuivad tingimused või öökülmad jne, mil võib tekkida ebasoodsatest tingimustest tulenev taime kahjustuse oht. Mõnel preparaadil, nt Targa Super, on toote etiketil ära toodud kirje, et rapsi soovitatakse pritsida alates kahe pärislehe faasist. Selle soovitusega ongi silmas peetud, et ebasoodsates tingimustes võivad tekkida idulehtede faasis kahjustused ning seega on soovitatav kasutada pärislehtede ajal. Kuid see ei tähenda, et tavatingimustes rapsitaimedega midagi juhtuks, sest kaheidulehelistele kultuuridele nagu taliraps ei mõju üheidulehelistele ehk kõrrelistele mõeldud tõrjevahendid ei tõrju. Kasutamisel peab olema nö pikka meelt, sest umbrohud surevad lõplikult kuni 3 nädalaga, kuigi nende kasv peatub juba 1-2 päeva pärast..

Orasheina ja teraviljavarise tõrjepreparaate saab edukalt ajastada fungitsiid/kasvuregulaatorite kasutamisega, samuti leheväetiste nagu boori, kaaliumi või mikrolementide segu vms. pritsimisega. Segamisel on eelis, et kõik saab korraga tehtud, probleemiks on aga see, et erinevate toodete kasutusajad sageli ei ühti. Eelmisel nädal oli põldudel näha, et teraviljavarist tuleks esimesel võimalusel tõrjuda, aga kasvuregulaatori jaoks on aeg veel varajane.Jätkuvalt soovitame tigude ja nälkjate seiret põldudel teha ja vajadusel neid tõrjuda. Tähelepanuta aga ei tohi jätta teraviljakülve, mida ka nälkjad väga armastavad. Eelkõige toituvad nad teravilja niiskusest paisunud seemnetest, idust ja noortest arenevatest juurtest. Suuremad kahjustused tehaksegi enne tärkamist!Loe lisaks ka taliteraviljade sügisesest umbrohutõrjest SIIT

Tiiu Annukagronoom-nõustajaScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960