Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leho Verk asus MESi nõuandeteenistust juhtima

Leho Verk asus MESI nõuandeteenistust juhtima
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõuandeteenistuse juhina alustas 1. septembrist tööd endine Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse liige Leho Verk.

MES nõuandeteenistuse missioon on nõuande kaudu arendada jätkusuutlikku põllu- ja maamajandust Eestis.

“MESi nõuandeteenistuse töö põhiraskus on konsulentidel, kes igapäevaselt tegelevad põllumeeste ja muu maamajandusega tegelevate ettevõtjate nõustamisega. MESi nõuandeteenistuses töötab või on sellega lepinguliselt seotud pea 50 konsulenti, kes annavad head nõu paljudes erinevates valdkondades,” rääkis nõuandeteenistusest Verk. “Põllumajandus on tänapäeval sedavõrd teadmistemahukas ja (üle)reguleeritud tegevusala, et konsulentide abi on hädavajalik. Kõik edukamad tootjad teavad, et tipptasemele jõudmine ja seal püsimine vajab regulaarset koostööd nõustaja(te)ga, ühtlasi aitab see vältida hilisemaid probleeme erinevate reeglite ja nõuete täitmisel.” Eesti põllu- ja maamajanduse nõuandeteenistusel on kontaktpunkt igas maakonnas, mis avatud vähemalt 8 tundi ja kahel päeval nädalas. MESi nõuandekeskuse büroo asub Tartus Kreutzwaldi tn. 64. „Nõuandeteenistusel on ka keskne büroo, mis aitab konsulentide tööd koordineerida, pakub erinevaid tugiteenuseid, korraldab täiendkoolitusi ja tegeleb nõuandesüsteemi arendamisega. Lisaks aitame alustajail ning arenevatel ettevõtjatel vajadusel leida endale mentori, kelleks on tavaliselt samas valdkonnas juba tunnustatud tootja. Suur osa konsulentide poolt pakutavatest nõuandeteenustest on maaelu arengukavast toetatav ja tootjate endi kanda jääb enamasti vaid väike osa nõustamise maksumusest,” selgitas Verk.Küsimusele, mis on praeguse nõuandesüsteemi juures puuduseks ja vajaks kiirelt muutmist, vastas Leho Verk, et ega sellist ühte suurt puudust on raske välja tuua. “Väiksemaid parandamist vajavaid kohti võin nimetada mitmeid. Nõuandeteenistus ja selle pakutav ei ole kõigile põllumeestele piisavalt tuntud ja arusaadav, paljud konsulendid on juba soliidses eas ja järelkasvu võiks rohkem olla, koostöö teadusega võiks olla tihedam ning uuringute tulemused jõuda läbi konsulentide kiiremini põllule ja lautadesse, kuid siin pole küsimus kindlasti vaid nõuandesüsteemis. Isiklikult enda jaoks näen suurima väljakutsena nõuandeteenistuse tegevusega kaasnevat jäigavõitu regulatsiooni ja mahukat bürokraatiat,” sõnas Verk. 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960