Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti päritolu kaupade eksport oli tänavu septembris neljandiku võrra madalam

Teraviljal ekspordis suur roll
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Põllumajandussaaduste eksport saavutas septembris 2016. aasta kõrgeima taseme. Samas jäi Eestis toodetud või töödeldud põllumajanduskaupade septembrikuu eksport aastataguse perioodiga võrreldes tagasihoidlikuks, selgub Maaeluministeeriumis koostatud põllumajanduskaupade ekspordi septembri ülevaatest.

Septembris eksporditi põllumajandussaadusi kokku 100,8 miljoni euro väärtuses. Eesti päritolu kaupade 67,8 miljoni euroni ulatunud eksport jäi aastases võrdluses 26 protsenti madalamaks. „Selle peamine põhjus on võrdlusperioodi rekordkõrge teravilja väljavedu,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Kuid teraviljal on siiski Eesti põllumajanduskaupade ekspordis suur osatähtsus. Vaatamata nisu ekspordi vähenemisele 13,9 miljoni euro võrra aastases võrdluses, oli see septembris peamine ekspordiartikkel.“

Riikide lõikes suurenes eksport enim Saksamaale (+2,9 miljonit eurot), Norra (+784 000 eurot) ja Jaapanisse (+652 000 eurot). Jaapanisse viidi suuremas mahus kalafileesid, Saksamaale nisu ja Norra kuivatatud herneid. Kaupadest kasvas enim just kuivatatud kaunviljade väljavedu (+2,9 miljonit eurot).Sügisperioodile iseloomulikku põllumajandussaaduste ja toidutoodete kaubavahetuse hoogustumist ilmestab 127 miljoni euroni küündinud import. „Oma roll on ka sisenõudluse kasvul, kuna viimati oli põllumajanduskaupade impordikäive nii kõrge 2014. aasta lõpus,“ ütles Kand.Eesti päritolu kaupu viidi EL-i välistest riikidest enim Saudi Araabiasse (28,3 miljonit eurot), Norra (10,4 miljonit eurot) ja Ukrainasse (7,4 miljonit eurot). Saudi Araabiasse viidi üksnes teravilja ja võid, Norra ja Ukrainasse eksporditi kala ja kalatooteid ning jooke.Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakond avaldab igakuiselt põllumajanduskaupade ekspordi ülevaateid, mis võtavad kokku ühe kuu ekspordinäitajad. Lisaks tehakse igas ülevaates kokkuvõte ekspordist ühe riigi või tootegrupi lõikes.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960