Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kevadine kalade kudeaeg tähendab mitmeid püügipiiranguid

Kevadine kalade kudeaeg tähendab mitmeid püügipiiranguid
Foto: Postimees/Scanpix
Kevadhooajaks on kehtestatud mitmed ajutised püügikitsendused, millest kinnipidamine on iga kalastaja südameasi. „Kevade tulek on looduse jaoks murranguline, siis algab looduse jaoks uus aastaring. Paljude kalaliikide jaoks tähendab see kudeaja algust, mistõttu on eriti oluline anda neile paljunemisrahu. Lõppeks on see ju nii nende kui meie kõigi püügi- ja söögirõõmu huvides,“ ütles keskkonnaminister Marko Pomerants.

Püügipiirangud on seatud meie kalateadlaste ettepanekutele tuginedes meie kalavarude hoidmiseks. Nende vastu eksides ning seadust rikkudes on tagajärjeks trahv, lisaks võib juhtuda, et hüvitada tuleb ka keskkonnale tekitatud kahju.

Meeles tuleb pidada, et haugipüügikeeld meres kestab 1. märtsist 30. aprillini, Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves 15. aprillist 15. maini, Võrtsjärves 15. märtsist 15. aprillini ning teistes siseveekogudes 15. märtsist 10. maini.

Kohapüügikeeld Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves kestab 5. maist 10. juunini, meres 15. maist 15. juulini, Võrtsjärves 15. maist 15. juunini ning teistes siseveekogudes 15. aprillist 15. juunini.Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järves on keelatud püüda rääbist 21. augustist 20. juunini. Teistes siseveekogudes on keelatud püüda rääbist jäävabas vees – 1. maist 1. juulini ja 10. novembrist 30. detsembrini.Vimba ei või 10. maist 20. juunini püüda Kunda, Selja, Loobu, Valgejõe, Jägala, Pirita, Vääna, Keila, Vasalemma, Vihterpalu, Kasari (koos lisajõgedega), Paadremaa, Audru, Pärnu, Sauga ja Reiu jõest.Latikat ei või 5. maist 10. juunini püüda Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvest (välja arvatud püük lihtkäsiõngega ja käsiõngega) ning 1. maist 20. juunini teistes siseveekogudes, välja arvatud püügil lihtkäsiõnge, käsiõnge ja põhjaõngega. Võrtsjärves puudub latikapüügi piirang.Lesta ei tohi Soome lahel püüda 15. veebruarist 31. maini ning teistel merealadel 15. veebruarist 15. maini.Linaskipüük on keelatud Peipsi, Lämmi ja Pihkva järves 20. juunist 20. juulini (v.a lihtkäsiõng ja käsiõng). Teistes siseveekogudes 20. juunist 20. juulini v.a püük lihtkäsiõnge, käsiõnge ja põhjaõngega. Endla järves ja Sinijärves on linkaskipüük keelatud 1. aprillist 20. juulini kõikide püügivahenditega.Lõhet ja meriforelli ei ole lubatud püüda Soome lahes 15. juunist 30. septembrini, kui püügikoht asub baasjoonest kaugemal kui 4 meremiili. Teistes merepiirkondades ei tohi noid püüda 1. juunist 15. septembrini (juhul kui püük toimub baasjoonest kaugemal kui 4 meremiili). Siseveekogudes on lõhet ja meriforelli keelatud püüda 1. septembrist 30. novembrini, v.a Narva, Selja, Jägala, Pirita, Vääna, Purtse ja Valgejões kalastuskaardi alusel. Täpsemalt saab selle kohta vaadata ajutistest püügikitsendustest. Kalastuskaarte neile ei väljastata 15. oktoobrist 15. novembrini, mil kehtib pea kõikjal täielik püügikeeld (v.a Narva ja Jägala jões).Jõesilmu ei tohi jõgedest püüda 1. märtsist 30. juunini. Jõeforelli ei tohi püüda 15. septembrist 31. jaanuarini, v.a Narva jõest.

Vaata lisa: Püügikeelu tabel

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960