Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Eesti veisekasvatajad messil Grassland 2017

Fotod: Eesti veisekasvatajad messil Grassland 2017
Foto: Margus Ameerikas
Inglismaal (UK) toimus 24.-25. mail rohumaade alane näitus-mess Grassland&Muck 2017.

Taoline näitus, mis toimub vabas õhus koos rohusöötade varumise masinate töödemonstratsioonidega, on omal alal unikaalne, sest mujal maailmas kuskil taolist asja regulaarselt ei toimu. Ka UK-s organiseeritakse seda vaid igal kolmandal aastal.

Näitus toimub Coventry linna lähedal sealse ülikooli rohumaadel, ligikaudu sajalkonnal hektaril ning kahe päeva jooksul külastab seda ligi 20 tuhat professionaalset loomakasvatushuvilist. Oma parimaid teadmisi ja tehnikat oli näitamas üle 250 firma ja asutuse. 

Eesti piimatootjad olid Baltic Agro õppereiside kaudu külastamas Grasslandi juba seitsmes kord. Seekord oli kaasas 40 veisekasvatajat, kellest enamus olid piimatootjad, kuid olid ka kaks lihaveisekasvatajat. Enamus huvilistest olid Grasslandil esimest korda, kuid seltskonnast ligikudu 15 olid seal ka varemalt käinud ning mõned ka mitu korda. Lugesime Eesti näitusekülastajate lüpsilehmad huvi pärast kokku ja selgus, et 21 tuhat lüpsilehma oli meie reisiseltskonnal kodus lautades, puss veel noorloomad ja lihaveisekasvatajate loomad. See tähendab seda, et ligikaudu veerand Eesti piimakarjaomanikest said jällegi uusi teadmisi ning muidugi ka omavahel kogemusi vahetada, mis vahel on veelgi olulisem kui mingi loengu kuulamine.

Näitusel oli kõigil vaba valik vaadata ja kuulata just seda, mis kõige rohkem huvi pakkus, kuid olid ka eestikeelsete tõlgetega seminarid erinevatel väljapanekutel firmades nagu Yara, John Deere, Dow, Trifolium ja Lallemand.

Lisaks näitusele külastati ka kahte UK piimafarmi. Esimese piimafarmi omanik oli Calvin Pugh. Laudas oli veidi üle 200 lüpsilehma ja toodang 10 500. See oli tüüpiline UK perefarm, kus tasapisi oli järjest farmi moderniseeritud ning lähiajal plaanitakse üle minna robotlüpsile. Farmi omanik seletas, et kui tema vanemad abiellusid, oli neil olnud 15 lüpsilehma, kui tema abiellus oli lehmade arv juba 100 ning nüüd tema laste abiellumise ajaks on loomi juba üle 200.

Teise külastatud farmi omanik oli Edward Newton. Tema uues laudas oli 530 lüpsilehma ning toodang 10 700. See oli UK tingimustes veidi erandlikum farm, kuna oli rajatud vaid 20 aastat tagasi täiesti tühjale kohale ning nüüd olid loomad kõik uues vabapidamislaudas ühe katuse all. Lüps toimus karusell lüpsiplatsil.

Külastasime ka põllumajandusülikooli Herpner Adams University. See eraülikool tegutseb aastast 1901 ning on üks laiemapõhjalistest ja parema tasemega sealsetest põllumajandushariduse pakkujatest. Kooli tegevust tutvustas meile suure üllatusena eesti keeles sealne õppejõud Sven Peets, kes on olnud seal tööl juba üle 6 aasta. Eesti Maaülikooli lõpetanud mehena oli ta saanud oma doktoritöö toetuseks ka Baltic Agro stipendiumi aastal 2008.

Nägime loomakasvatuse alased söötmiskatsed, kuulasime lühiloengud mullast, põldude tallamisest ja robotite kasutamise tulevikust põllutöödel.  Nägime ära ka maailma esimese nn. käed vaba vilja katsepõllu (HandsFreeHectare), kus kõik põllutööd tehakse ära iseliikuvate põllutöömasinate poolt.

Järgmine Grassland näitus on aastal 2020.

 

Margus Ameerikas

arendusdirektorBaltic Agro AS

 

Grassland 2017
Foto: Margus Ameerikas
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960