Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 31. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaat: Kas TERE tervendamisest on saanud võimatu missioon?

Kas TERE tervendamisest on saanud võimatu missioon?
Foto: erakogu
Üle-eelmisel nädalal otsustas varem TERE saneerimist toetanud Harju Maakohus saneerimiskava siiski kinnitamata jätta ja saneerimismenetluse lõpetada.

Kohus leidis, et kord juba vastu võtmata jäänud saneerimiskava ei saa hiljem vastu võtta selliselt, et kava suhtes antud vastuhääl muudetakse poolthääleks nii nagu panku asendanud uus suurvõlausaldaja soovib. Kohus põhjendas oma seisukohta sellega, et seadus hääle muutmise võimalust ette ei näe, teistsugust tõlgendust aktsepteerides peaks saama muuta ka varem antud poolthäält ja sel juhul ei olegi võimalik öelda, millal on selged lõplikud hääletustulemused. Kohtu seisukohaga on keeruline mitte nõustuda, kuna seadust tuleb tõlgendada siiski õiguskindlust ja õigusselgust tagaval, mitte vähendaval viisil.

Kohus ei olnud nõus ka saneerimisnõustajate poolt kavas välja pakutud võlgade tasumise korraga, öeldes, et see rikub võrdse kohtlemise põhimõtet.Millised on edasised võimalikud arengud pärast saneerimiskava tagasilükkamist?

TERE-l on õigus kohtumäärus vaidlustada ja avalikkusele antud info kohaselt kavatsetakse seda võimalust kasutada. Ühtlasi tähendab see uudis, et järjekordne kohtuvaidlus pikendab lõpliku selguse saabumist vähemalt poole aasta võrra.Kuna võlausaldajate ega kohtu poolt kinnitatud saneerimiskava hetkeseisuga puudub, on teine võimalus uue saneerimismenetluse algatamine ja uue kava esitamine. Tänase Riigikohtu praktika kohaselt ei saa uut saneerimismenetlust algatada järgmise kahe aasta jooksul ainult siis, kui eelmine saneerimismenetlus lõppes pärast kava kinnitamist. Kohtu tõlgendust ei saa vähemalt võlausaldajate poolt vaadatuna lugeda kuigi õnnestunuks, sest see annab võimaluse uute menetluste algatamisega võlgade tasumist taas edasi lükata.Samal ajal on raske ette näha järjekordset kava, mis varasemaga võrreldes pakub sama ettevõtja samadele probleemidele revolutsiooniliselt uusi lahendusi.Kolmas võimalus on pankrot, kus pankrotiavalduse saab esitada nii võlausaldaja, kui TERE ise. Sel juhul määratakse ajutine pankrotihaldur kes teeb esmalt selgeks tegeliku majandusliku seisu. Pankroti korral tuleb vara müüa võlausaldajate jaoks võimalikult suurt kasu andval viisil ning on oht, et algavad uued vaidlused TERE vara tegeliku väärtuse üle.Samal ajal tundub üha enam, et 2016. aasta algusest kestev saneerimismenetlus hakkab kujunema võimatuks missiooniks.

Karl Kask

nõunik, vandeadvokaatAdvokaadibüroo SORAINEN AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960