Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 3. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enefix’i mullaparendaja comeback Lätti

Enefix’i mullaparendaja comeback Lätti
Foto: Postimees/Scanpix
Kui Eesti põllumehed saavad juba mitmendat aastat tõsta põldude mulla kvaliteeti keskkonnasõbraliku Enefix mullaparendaja abil, siis nüüd on see võimalus ka Läti põllumeestel. Sel suvel alustas Eesti Energia koostöös partneritega põlevkivituhast toodetud meliorant-mullaparendaja Enefix müüki Lätis.

Uus on unustatud vana

Põlevkivist elektri tootmisel jääb üle tuhk, mida saab edukalt kasutada erinevateks kõrvaltoodeteks nii ehituses, tee-ehituses kui põllumajanduses. Põletatud põlevkivist mullaparendaja turustamist Enefixi brändi all alustas Eesti Energia 2016. aastal, kuid põletatud põlevkivi on kasutatud nii Eesti kui ka naaberriikide põllumajanduses juba aastakümneid.

„Seega võib öelda, et tegemist on põlevkivituha teise tulekuga Läti põllumajandusturule, kuid sel korral juba Enefix nime all,“ rääkis Eesti Energia kütuste portfelli haldur Lauri Laanemäe. Tema sõnul mäletatakse mullaparendajat Lätis eelkõige kiire toime ja rikkaliku taimetoite elementide sisalduse tõttu. „Meie mullaparendaja head omadused on kohalikel põllupidajatel jätkuvalt meeles. Tänan koostööpartnereid, kelle abiga toode Läti turule jõudis,“ lisas Laanemäe.

Koostööpartneri Scandagra Eesti tootejuhi Mikk Tageli sõnul oli ühelt poolt tegemist vana ja hea toote meeldetuletamisega, teisalt aga uue brändi turuletoomisega. „See eeldas muu hulgas ka mitmesuguste bürokraatlike küsimuste lahendamist, millest lõviosa võttis enda kanda Scandagra Läti meeskond,“ märkis Tagel. Enefixi Läti turule toomise eel tutvustas Scandagra naabritele Eesti põllumeeste parimat kogemust. „Enefixi kulunormid, toimekiirus ja mõju saagikusele – kõik see oli fookuses ja arutusel veel enne turule jõudmist. Praktiliste kogemuste kõrval saime toetuda ka varasemalt koostöös Eesti teadusasutustega tehtud uuringutele,“ meenutas Tagel.

Esimene tagasiside Lätist

Kuna Enefixi Läti turule minek langes kokku lupjamistööde kõrghetkega Eestis, oli vaja lahendada rida ülesandeid, et protsess oleks sujuv. „Tootja, vedaja, turustaja ja külvaja koondatud jõududega saime väljakutsega hakkama. Tänaseks on juba saadud ka esimene positiivne tagasiside Läti turult“, selgitab Tagel tagamaid. Seda kinnitab ka Scandagra Läti regionaalne müügijuht Zigmunds Kalniņš: “Jah, põllumehed on tõesti rahul ja tänaseks saavad nad oma silmaga näha mullaparendja positiivset mõju.“

Zigmund Kalniņši sõnul ollakse Eestis põllumulla pH optimaalse taseme olulisusest rohkem teadlikud kui Lätis. Eelnevalt on mitmete Scandagra korraldatud seminaride raames pööratud suuremat tähelepanu mulla optimaalse pH taseme küsimusele ja arutatud Läti põllumeeste seas lupjamistööde vajalikkuse ja olulisuse üle. “Oleme katsetanud ja võrrelnud mitmeid lubiväetiseid. Enefixi eelistena võib selgelt välja tuua toote toimekiiruse, mis samas ei mõju negatiivselt või agressiivselt põllukultuurile. See on suhteliselt harv nähtus kiire neutraliseerimisvõimega lubiväetiste seas. Kaalukas argument on ka Ca, S, K sisaldus, mis on põllumehele selge boonus. Tänu kaasaegsele laotamistehnikale on lahendatud ka mullaparendaja tolmamisprobleem. Enefixi toimekiirust ja vajalikku kogust on võimalik üsna täpselt ette prognoosida, mis omakorda loob eeldused selle kuluefektiivseks kasutamiseks. See on põllumehele tänapäeval väga oluline argument,“ märkis Kalniš. Kokkuvõttes on tema sõnul põllumehe jaoks olulisim reaalne ja käegakatsutav tulemus, mida saab nüüd ka Läti põldudel näha.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960