Riigikogu maaelukomisjoni tänasel istungil jätkatakse mesilaste arvu massilise vähenemisega seotud probleemide käsitlemist, et leida tulemuslik lahendus.

- Maaelukomisjon: mesilastega seotud probleemid tuleb kiiresti lahendada
- Foto: Postimees/Scanpix
Maaelukomisjoni esimehe Aivar Koka sõnul on mure jätkuvalt tõsine. „ Peame tõdema, et mõne vastutustundetu põllumehe käitumise tagajärjel, kes kasutasid mõtlematult mürgiseid taimekaitsevahendeid oma saagi huvides, tegid sellega korvamatult kahju mitte ainult mesindusele vaid ka looduslikule tasakaalule ja ausatele põllumeestele,“ ütles Kokk. Ta märkis, et Eesti mesinike ühispöördumine on põhjendatud ja sellele tuleb reageerida otsustavalt.
Kokk selgitas, et suve jooksul on ta mitmel korral kohtunud põllumeestega, teadlastega ja põllutehnika müüjatega, et ühiselt leida esile kerkinud probleemidele lahendusi.Koka arvates on üheks võimalikuks lahenduseks töötava teavitussüsteemi loomine, mis näitab ära taimekaitsevahendite ja väetiste kasutamise põldudel.Mesilasperede kaitsmiseks on vaja läbi viia nende asukoha täpne kaardistamine. See on eelduseks koordineeritud koostööle põllumeeste ja mesinike vahel, et teada, kus asub mesila, et seda arvestada taimekaitsevahendite kasutamisel.Maaelukomisjonis toimuval arutelul on kõne all mesindusega seotud erinevad aspektid, nagu taimekaitse, tootmise tasuvus, meeturg ja mee kvaliteet ning nendega seotud probleemid. Aga ka mesinikele toetuste eraldamise küsimus.Komisjoni istungil osalevad Maaeluministeeriumi, Põllumajandus-Kaubanduskoja, põllumeeste, teadlaste, põllutehnika müüjate ning mitme asjaomase asutuse ja organisatsiooni ning mesinike esindajad.
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.