21. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noored agronoomid võtsid mõõtu nisu, odra ja rapsi kasvatamisel

Noored agronoomid võtsid mõõtu nisu, odra ja rapsi kasvatamisel
Foto: Evelin Loit
Eile toimus Eesti Maaülikoolis Miniviljelusvõistluse lõpuseminar, kus osales üle 70 tudengi, õppejõu ja tootja.

Noored agronoomid, kes õpivad põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise õppekaval, võtsid mõõtu nisu, odra ja rapsi kasvatamisel.

Koristatud saak analüüsiti hoolikalt erinevate kvaliteedinäitajate osas kuni saia küpsetamiseni välja.

Miniviljelusvõistluse lõpuseminaril esitati ja analüüsiti tulemusi. Parim meeskond, koosseisus Kaspar Lipmeister, Aile Rummel, Sigmar Tohus ja Kristjan Tiideberg, seadis juba kevadel eesmärgiks saada suurim saak ning sügisel koristati toidunisu kvaliteediga saaki 8,18 t/ha (sort ’Buran’). Sama meeskond kasvatas ka kõige suurema ja parema kvaliteediga odra saagi 7,23 t/ha (sort KWS ’Hobbs’). Edu tagas õigeaegselt teostatud tööd.

Kümne meeskonna nisu saakide keskmine oli 6,4 t/ha ja odra saakide keskmine 5,9 t/ha, mis on käesoleva aasta ilma arvestades hea tulemus. Kaks meeskonda kasvatas rapsi, kus saagikus jäi oodatust väiksemaks, 1,3 ja 1,1 t/ha.

Kogu kasvatustsükli läbi tegemine võimaldas kõiki omandatud teoreetilisi teadmisi praktikas rakendada. Olulisi õppetunde tuli küllaga, nii oma, kui ka teiste tudengite katselappidelt. Peamise sõnumina jäi kõlama, et enda põlde peab regulaarselt vaatamas käima, et töödega hiljaks ei jääks. Tänane tulemuste esitamine ja tootjate ja õppejõududega läbiarutamine andis samuti juhtnööre edaspidiseks. 

Noorte katsepõllud Rõhul
Foto: Indrek Keres

Lisaks tudengitele rääkis Parim Taimekasvataja 2017, Rannu Seeme OÜ juht Madis Ajaots enda kogemustest ning innustas noori pürgima parima taimekasvataja tiitli poole. 

Baltic Agro ASi arendusdirektor Margus Ameerikas andis ülevaate suurest Viljelusvõistlusest ja julgustas noori järgmisena suurema põlluga võistlema. Välisesinejana rääkis Annaleena Ylhäinen Soome taimekasvataja väljakutsetest ja toimetulekuviisidest.

Päeva lõpuks rääkis Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja Tiiu Annuk taimekaitsevahendite toimeainetest, sest tähelepanuta jäänud taimehaigused võivad põhjustada suurt saagikadu.

Evelin Loit

Põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise õppekava juhtEesti Maaülikool

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751