15. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Venemaa ja Euroopa Liit suruvad kaunviljade hindu alla

Börs: Venemaa ja Euroopa Liit suruvad kaunviljade hindu alla
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Nädala börsiuudised: elutu atmosfäär püsib Euroopa nisuturul veel pikalt; USDA: globaalne toodang võib jõuda uue rekordini; Venemaa ja Euroopa Liit suruvad kaunviljade hindu alla; Torujuhtme sulgemine pani toornafta kallinema.

Elutu atmosfäär püsib Euroopa nisuturul veel pikalt

„Elutu atmosfäär“ püsib Euroopa nisuturul ka 2018-19 hooajal, teatas Strategie Grains.

Analüüsifirma prognoosib, et Euroopa nisuturu olukord järgmisel hooajal ei muutu, sest saagiootused on küllaltki kõrged. Lisaks sellele püsib Venemaa eksport ja tootmine ka järgmisel aastal tugev.

Tegemist oli Strategie Grainsi esimese 2018. aasta prognoosiga. Pehme nisu toodang peaks analüüsifirma hinnangul ulatuma 142,3 miljoni tonnini, mida on 100 000 tonni vähem kui sellel aastal.

Strategie Grains vähendas külvipinna prognoosi 200 000 hektari võrra, 23,3 miljoni hektarini. Tänavusel hooajal ulatus külvipindala 23,6 miljoni hektarini. Saagikus peaks järgmisel aastal ulatuma aga 6,1 tonnini hektari kohta, mis on parem kui tänavu.

Küllaltki optimistlikud saagiootused tulevad ajal, mil eksporditurul on väga suur konkurents. Strategie Grains vähendas ELi pehme nisu selle hooaja ekspordiprognoosi 600 000 tonni võrra, 22,3 miljoni tonnini. „Venemaalt ja Argentinast tulev konkurents on väga tugev,“ kirjutas analüüsifirma.

Tõsi, Strategie Grains on teiste turuosalistega võrreldes tunduvalt pessimistlikum. Näiteks Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) prognoosib, et Euroopa pehme nisu eksport ulatub 24,5 miljoni tonnini, Euroopa Komisjon ootab aga 27 miljoni tonnist eksporti.

Toidunisu hind jätkab samal ajal aga langust. Sellel nädalal odavnes toidunisu 0,5 protsenti, 160,25 euroni tonnist.

Toidunisu hind
Foto: Äripäev AS

Globaalse tootmise, tarbimise ja varude prognoosi on USA põllumajandusministeerium jälle tõstnud, vahendab portaal agrarheute.

Globaalne nisueksport peaks USDA hinnangul ulatuma 184 miljoni tonnini, eelkõige Venemaa, Kanada ja Ukraina oodatust suurema ekspordi tõttu. Tõsi, hinnad uudisele väga palju ei reageerinud – turud olid seda ootanud.

Globaalne nisutootmine peaks USDA hinnangul ulatuma 2017-18 hooajal 755 miljoni tonnini – võrreldes novembriga tõsteti prognoosi 3 miljoni tonni võrra. Eelmise aasta rekordiline toodang oli 754 miljonit tonni.

USDA tõstis ka maailma nisuvarude prognoosi. Samas on suurenemas ka ülemaailmne tarbimine, mis on juba praegu rekordini jõudnud – see peaks ulatuma 742 miljoni tonnini. Seega peaks tootmine olema nõudlusest 13 miljoni tonni võrra suurem.

Venemaa ja Euroopa Liit suruvad kaunviljade hindu alla

Kaunviljade hinnad on samuti langema hakanud, sest Euroopa Liidu ja Venemaa toodang on küllaltki suur, vahendab agrimoney.

Nisu ei ole ainuke tooraine, millega Venemaa teisi riike kurvastab. Ka kaunviljadega tehakse sama – toodang on suur ning eksporditurul müüakse odavalt.

Eriti on seda trendi näha põlluherneste puhul – nende globaalne tootmine on „järsult tõusnud“ aga see ei ole juhtunud traditsioonilistes tootjariikides.

„Hoopis Euroopast on see kasv tulnud,“ teatas kauplemisfirma Nidera Australia. „Musta mere piirkonna riigid ja mitmed teised Ida- ja Lääne-Euroopa riigid on järsult oma tootmist tõstnud.“

UkrAgroConsulti andmetel kasvas Venemaa 2017. aasta kaunviljade üldine tootmine 27-30 protsenti. Samal ajal kasvas Euroopa Liidu tootmine tänavu 500 0000 tonni võrra, 2,78 miljoni tonnini. „See näitaja on praktiliselt 70 protsenti kõrgem kui viie aasta keskmine,“ kirjutas Euroopa Komisjon.

Külvipindala kasvas ELis 90 000 hektari võrra, 1,01 miljoni hektarini. „See on pannud põlluherneste hinna kiiresti kukkuma,“ teatas Nidera Australia.

Teistest toorainetest odavnes robusta kohv 0,7 protsenti ja kakao kaotas 0,9 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 1726 ja 1891 dollarit.

Torujuhtme sulgemine pani toornafta kallinema

Olulise Põhjamere naftajuhtme ajutine sulgemine pani Brenti toornafta hinna kerkima.

Briti kemikaalitootjale Ineos kuuluva Forties torujuhtme sulgemise põhjuseks on möödunud nädalal avastatud mõra, mille parandamiseks võib firma hinnangul kuluda kolm nädalat. Väljaande Financial Times andmetel jõuab torujuhtme kaudu Ühendkuningriiki 85 naftavälja nafta- ja gaasitoodang ehk pea 40 protsenti kogu Briti Põhjamere toodangust. Nõustamisfirma Wood Mackenzie hinnangul võivad Fortiesi ajutise sulgemisel olla "laiaulatuslikud tagajärjed" Ühendkuningriigi energiatööstusele.

Samas kallines Brenti hind nädala lõikes küllaltki vähe, WTI jäi sisuliselt samale tasemele. Nimelt avaldas Rahvusvaheline Energiaagentuur neljapäeval raporti, millest selgus, et naftapakkumine on praegu viimase aasta kõrgeimal tasemel. See hakkas nädala lõpus hindu survestama.

Brenti toornafta kallines nädala lõikes 0,8 protsenti, 63,44 dollarini barrelist. WTI toornafta odavnes 0,01 protsenti ja barrel maksab 57,4 dollarit.

 

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960