EV100 juubelipõldudel kasvanud rukis andis hea saagi

EV100 juubelipõldudel kasvanud rukis andis hea saa
EV100 juubelipõldudel kasvanud rukis andis hea saagi

Rukis andis tänavu korraliku saagi, selgub aktsioonis „100 rukkipõldu ja miljon juubelileiba Eestile“ osalenud rukkikasvatajate tagasisidest. Hilinenud saagikoristus ja ebasoodsad ilmaolud ei lubanud aga tänavu rukist külvata samas mahus mullusega.

„EV100 aktsioonis osalenud põllumeeste keskmine rukki saagikus tavapõllumajanduses oli tänavu 6251 kg/ha, kuid kõige edukamate rukkikasvatajate keskmine hektarisaagikus ulatus koguni 7000-9000 kilogrammini,“ kommenteeris põllumajanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus aktsioonis osalenud põllumeeste tagasiside tulemusi.

Sõrmus lisas, et aktsioonis osalenud 13 mahetootja keskmine rukki saagikus aidakaalus koristuspinnalt oli 2097 kg/ha. Edukamate mahetootjate saagikus ulatus aga 3000-3500 kg/ha.

Rõhuv enamus tagasisidet andnud 46 rukkikasvatajast hindas tänavuse aasta rukkikasvatuse õnnestunuks, kuid kasvatajate hulgas oli ka neid, kellel rukkikasvatus tänavu ebaõnnestus. Kokku said tagasisidet andnud tavarukki kasvatajad 13 307 tonni rukist, millest 62% suudeti koristada toidukvaliteedis. Mahetootjate rukki kogusaak ulatus 800 tonnini, millest 78% oli toidurukki kvaliteedis.

Sõrmuse sõnul teeb tulevikku vaadates pisut murelikuks, et hilinenud koristus takistas rukki külvamist, mistõttu võib prognoosida, et rukki koristuspind jääb järgmisel aastal tänavusega võrreldes tagasihoidlikumaks. Kui tänavu ulatus küsimustikule vastanud tootjate rukki koristuspind 2583 hektarini, siis tänavu külvati vaid 2006 ha rukist. Külvipind moodustab seega 78% tänavusest koristuspinnast.

Küsimustikule vastanud rukkikasvatajatel moodustas rukki pind ettevõtte põllumajandusmaa kogupinnast keskmisena 9%, seejuures mahetootjatel oli vastav näitaja 11%.

Küsimustikule vastas 46 aktsioonis osalenud rukkikasvatajat, nendest 30 kasvatasid tavarukist, 13 maherukist ja 3 vastajat ei kasvatanud rukist ärilistel eesmärkidel. Kokku osales EV100 pühendatud aktsioonis 90 põllumeest.

Osale arutelus

Põllumajandus.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Pollumajandust sotsiaalmeedias

RSS

Põllumajandus.ee toetajad:

Valdkonna töökuulutused

Uudised