Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vesiviljelus on Eestis kiirelt arenev sektor

Tallinnas kogunesid kalakasvatajad.
Foto: Dimedium AS
Neljapäeval, 7. märtsil korraldas Dimedium koos Taani kalasöödatootja BioMariga Tallinnas rahvusvahelise seminaripäeva kalakasvatajatele. Lisaks BioMari esindajatele olid kohal Taani spetsialistid täppsilmmarja tootvatest ettevõtetest AquaSearch ja Troutex ning kaladele spetsialiseerunud Taani loomaarst Thomas Clausen.

Kala on suurepärane valgu-, mineraalainete ja oomega-3-rasvhapete allikas, mistõttu on kalakasvandus maailmas kiirelt arenev tööstusharu. Biomar, kes on Dimediumiga koostööd teinud juba 17 aastat, on pühendunud tõhusate ja jätkusuutlike lahenduste väljatöötamisele, pannes väga suurt rõhku uuringutele ja tootearendusele. Ühe juhtivaima kvaliteetsööda tootjana maailmas toodab BioMar sööta enam kui 45 kalaliigile nende igas arenguetapis ning tarnib oma toodangut 80 riiki. Euroopas sööb iga 5. kalakasvanduse kala BioMari sööta.

Dimedium on sild maailmapraktika tipust – meie partneriteks on pikaajalise kogemusega ülemaailmselt tunnustatud ettevõtted, keda usaldame ja kelle tulemused on kooskõlas meie visiooniga. Töötame selle nimel, et meie lapselapsed sööksid puhast, tervislikku ja kodumaist toitu.

BioMar kalasöötade tootmise põhimõte kattub Dimediumi maailmapildiga – vastutustundlik tootmine, mis ühendab keskkonnasäästlikkuse ning tervisliku ja puhta toidu tootmise.

BioMari abiga pakub Dimedium tipptasemel individuaalset nõustamist kalade söötmise, kalakasvatustehnoloogiate ja farmide tehniliste lahenduste osas.

Seminaril tutvustas BioMar uuenduslikku programmi BioMar Feeding Tool, mis võimaldab prognoosida kalade kasvuplaani. Sõltuvalt kala suurusest, liigist ja veetemperatuurist saab täpsed soovitused kindla sööda andmiseks erinevates arenguetappides ning juhised söötmise sageduse ja graanuli suuruse kohta.

Oluline aruteluteema oli seminaril juurdekasvu vähendav kõrge lämmastiku tase vees. BioMari esindaja tõi värvikaid näited läbivoolu- ja retsirkulatsioonifarmidest, kirjeldades võimalusi lämmastiku taseme kontrolli all hoidmiseks ja jagades nippe, mida tasuks kasvanduses silmas pidada.

Tipptasemel erineva suguküpsusega forelli viljastatud täppsilmmarja tootva ettevõtte AquaSearch esindajad tegid põhjaliku ettekande aretusmaterjali tootmisest. Kuna Taani kalakasvandused on tuntud kõrge kvaliteediga kala poolest ja tunnistatud raskematest kalahaigustest priiks, on Taani täppsilmmari maailmas väga kõrgelt hinnatud. Koeproovide ja DNA-analüüside peamine eesmärk on aretada haigustele võimalikult vastupidav kalamari. Igas kalakasvanduses töötatakse vastavalt vajadusele välja individuaalsed aretusprogrammid.

Teise, samuti pikaaegse kogemusega Taani aretusmaterjali tootja, Troutex’i eesmärk on samuti kvaliteetse sertifitseeritud haigusevaba marja tootmine kalakasvandustele üle maailma. Troutex’i esindaja arutles põneval tulevikuteemal – mis soost on kalakasvanduses kasvanud forell tulevikus – segakari, ainult emased või triploidid. Täpsemalt räägiti lahti triploidide tootmine ja testimine.

Üheks oodatuimaks ettekandeks seminaril oli kaladele spetsialiseerunud veterinaararst Thomas Clauseni sõnavõtt kalahaiguste ennetamisest ja praktikast Taanis. Thomas Clausen peab kalakasvanduse tervisliku keskkonna võtmeks kvaliteetset süsteemiga sobivat sööta, piisavat veevoolu ja igapäevast desinfektsiooni. Kuna veekvaliteedi probleemide ja haiguste põhjused võivad olla väga erinevad, tuleb igale kasvandusele läheneda individuaalselt. Kogenud veterinaararst tõi põnevaid näiteid soovimatu bakteriaalse kasvu põhjustest, erinevatest kalahaigustest ja veeparasiitidest, pakkudes võimalikke lahendusi ja ennetusmeetmeid.

Livia Ränkson

Dimedium AS

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960