Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 16. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rainer Vakra: metsa raiumine on ületanud kriitilise piiri

Metsa raiumine on ületanud kriitilise piiri
Foto: Postimees/Scanpix
Riigikogu keskkonnakomisjoni sotsiaaldemokraadist esimehe Rainer Vakra sõnul langetati Eestis mullu 12 miljonit tihumeetrit metsa, mis pole enam looduse seisukohast jätkusuutlik ning raiemahtudele tuleb edaspidi senisest selgem piir seada.

Rainer Vakra kinnitusel on raiemahud üha kasvanud, kriitiline piir on käes ning isegi ületatud. “Metsateadlaste ja ökoloogide hinnangul ei ole selline raiemaht enam jätkusuutlik. Vajame selgemat piiri – praeguse teadmise järgi ei peaks raiemaht tulevikus ületama 10 miljonit tihumeetrit aastas, ” rääkis Vakra ning lisas, et peale metsatööstuse huvigruppide ei poolda valdkonna eksperdid kümnest miljonist tihumeetrist suuremaid raiemahtusid. “See on maksimaalne piir, mis soodustab veel mõistlikku juurdekasvu ja hoiab metsa ka järgmistele põlvedele,” rääkis Vakra.

Vakra sõnul võeti mullu riigikogus vastu seadus, mis ei luba majandatavates metsades rohkem raiuda kui juurde kasvab, aga reaalsus on teistsugune. “Kuna raiutud metsa asemel tekkiva noorendiku juurdekasv on kordades kiirem, kui täiskasvanud metsal, siis annab see võimaluse näidata paberil suurt juurdekasvu, mille arvelt raiutakse aina edasi. Tegelikult jääbki niimoodi niiöelda päris metsa vähemaks,” lisas Vakra.

“Metsamajanduse edasise arengukava peamine teema on raiemaht. Kui praegu on arengukava esimene punkt metsamajanduse elujõulisuse tagamine, siis uus arengukava peaks algama metsade elujõulisuse tagamise peatükiga,” ütles Vakra.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960