Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neonikotinoidide keelustamine: kurb päev põllumajandustootjatele ja kehv tehing Euroopale

Neonikotinoidide keelustamine: kurb päev põllumajandustootjatele ja kehv tehing Euroopale
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Tänane ELi liikmesriikide vastu võetud otsus piirata kindlate neonikotinoidide kasutust statsionaarsetes kasvuhoonetes on halb tehing Euroopa põllumajandussektori ja keskkonna jaoks ega paranda mesilaste ja teiste tolmeldajate olukorda, kirjutab Bayer OÜ.

Eesti toetab neonikotinoidide keelustamist avamaakasvatuses

Tuntud taimekaitsevahendite tootja sõnul vähendab see otsus veelgi Euroopa põllumajandustootjate võimekust võidelda oluliste kahjuritega, millest paljude vastu pole hetkel ühtegi alternatiivset vahendit.

Bayer on jätkuvalt veendunud, et piirangud ei ole õigustatud, sest neonikotinoidid on turvalised, kui neid kasutatakse etiketil märgitud juhendite kohaselt. Isegi Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) kõige konservatiivsematele hindamiskriteeriumitele tuginenud hiljutised mesilaste riskianalüüsid [1] ei leidnud kõrgeid riske paljudes neonikotinoidide kasutusalades, kus riskihindamisel oli võimalik jõuda lõplike järeldusteni; nendel juhtudel leiti, et meemesilastele valitsevad madalad riskid, enamikul juhtudel olid riskid madalad ka kodustamata mesilastele.

Bayer on üllatunud, et jälle kohaldatakse õiguslikke meetmeid ilma eelnevat põhjalikku mõjude hindamist. Lisaks Euroopa põllumajandustootjate kuludele on jõus olevad piirangud endaga kaasa toonud ka märkimisväärseid soovimatuid tagajärgi: alternatiivsete lahenduste puudumine; rohkem pihustite kasutamist, mistõttu suurenevad CO2 heited; suurenenud kahjuritõrjele resistentsete putukate risk; vanade, vähemefektiivsete kemikaalide uuesti kasutusele võtmine.

Paljud hiljutised uurimustööd, muuhulgas ka Euroopa Komisjoni Teadusuuringute Ühiskeskuse uurimus[2], on esile tõstnud kõnealuste piirangute mõjusid. Praeguse seisuga ei ole Euroopa taimekaitsevahendite tööstusel võimalik pakkuda ühtegi registreeritud seemnetöötlusviisi või pinnasesse paigaldatavat tõrjevahendit, mis võiks asendada praegust imidaklopriidi ja klotianidiini kasutusmustrit.

On arusaamatu, et otsus võeti vastu vaatamata sellele, et 2013. aasta piiranguid uuriva käimasoleva kohtuasja otsuseni pole veel jõutud: praeguste piirangute ümber lükkamine võib avaldada laiaulatuslikku mõju edasiste piirangute õiguslikule põhjendatusele.

Loe täismahus Bayeri arvamust SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960