Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: teemaks haigused-kahjurid viljapõllul

Hiilamardikad suvirapsi õisikus
Foto: Scandagra Eesti AS
Vihma saanud piirkondades on taimed hakanud kosuma ja põuakahjustused pole nii märgatavad, sademetevaesemates piirkondades loodame selle nädala lubatud vihmadele, ehk olukord paraneb.

Eelmine nädal käis suvirapsil peamiselt hiilamardikate, kapsakoide ning peitkärsakate tõrje. Põhjalikult sai tõrjevõimalustest kirjutatud eelmise nädala taimekasvatusalastes nõuannetes.

Lisaks tehti ka umbrohutõrjet peamiselt Galera, kulunorm 0,3 l/ha ja Barca 334 SL´ga kulunorm 0,25-0,35 l/ha, kuna kõikjal pole veel suvirapsil õienupud moodustunud. Galera ja Barca 334 SL eeliseks Lontrel 72 SG ees on tema mõju maltsale ja virnale, miinuseks, aga kasutamine kuni õienuppude moodustumiseni. Suur probleem on tänavu maltsaga, mis on väga vastupidav umbrohutõrjevahenditele, kuna lehtedel olev vahakiht on kuiva ja kuuma ilmaga muutunud väga tugevaks. Kellel veel võimalus umbrohutõrjet teha, lisage kindlasti toodetele tugevaid märgajaid nagu Hefe Elit, Silwet Gold, Dassoil.

Kapsakoi kahjustus
Foto: Scandagra Eesti AS

Varsumise faasis kaitseb UBP-110 taime saaki vähendavate kõrvalmõjude eest (põud, liigniiskus, temperatuuri kõikumine jne). UBP-110 mõjul areneb taimel tugev juurestik, suureneb klorofülli sisaldus ja tänu sellele intensiivistub fotosüntees. Katsed on näidanud, et UBP-110 kasutamine tugevdab talirapsi vart ning tänu sellele suureneb lamandumiskindlus. Lisaks sellele varustab UBP-110 ka taime paljude vajalike mikrotoitainetega ning soodustab paagisegus olevate toodete efektiivsust. UBP-110 kulunorm igal pritsimisel on 150 g/ha. Kindlasti tuleks seda kasutada umbes 2 nädala pärast teistkordselt, et saavutada soovitud efekti.

Kasvureguleerimist saab ühildada leheväetamisega, üldiselt ei tohiks fungitsiidide segamine leheväetistega probleeme tekitada, kui Te ei kasuta mitmeid erinevaid leheväetisi paagisegus. Enne kasutamist tehke proovisegamine, et veendude paagisegu sobivuses. Lisainformatsiooni saamiseks külasta: www.tankmix.com.

Suvirapsi kasvureguleerimine ja leheväetamine.

Varajasematel külvidel on ka suvirapsi kasvureguleerimise aeg käes. Kasvureguleerimise eesmärk on taime kõrguskasvu pidurdada ja suruda külgvõrseid tugevamini arenema, sellisel moel kasvanud taimedel on ühtlasem õitsemine ja ka koristusperioodil on lihtsam, kuna külgvõrsete kasvu soodustamine vähendab hilisemate võrsete tekkimist ja raps valmib ühtlasemalt. Kasvuregulaatoritest on lubatud kasutada järgnevaid tooteid: Folicur kulunorm 1,0 l/ha, Orius 250 EW 0,75-1,0 l/ha, Tilmor 0,8-1,2 l/ha, Juventus 90 0,5-0,8 l/ha,Caryx 0,7-1,4 l/ha, Toodetest sai lähemalt kirjutatud talirapsi kasvureguleerimise juures SIIN

Rapsi suur toiteainetevajadus on ilmselt kõigile teada. Raps tarbib alates rosetifaasist, terve varsumise perioodi suurel hulgal toiteelemente. Võtmeelementideks on rapsil kindlasti peale põhielementide (N,P,K) väävel, magneesium, mangaan ja boor. Lisaks vajab raps vaske 50-100 g/ha, tsinki 200-400g/ha jamolübdeeni 10-15g/ha. Soovitame kasutada spetsiaalselt rapsile mõeldud kompleksmikroväetisi, mis sisaldavad vajalikke toiteelemente nagu Profi Raps 1,0-2,0 l/ha, YaraVita Brassitrel Pro 2,0-3,0 l/ha ja Boson2,0-3,0 l/ha, samuti YaraVita Universal Bio 2,0-3,0 l/ha.Konkreetse puuduse puhul kasutage eraldi elementidena leheväetisi, sobivad on: Profi Boor 150 (B 150g/l) 1,0-3,0 l/ha, YaraVita Thiotrac (N 148g/l, S 340g/l), Hefe Efect S (N 207g/l, S 300g/l) 1,0-2,0 l/ha, Profi Vask (N 52g/l, Cu 119g/l) 1,0-2,0 l/ha, YaraVita Coptrac (N 69g/l, Cu 500g/l), Profi Tsink (N 57g/l, Zn 134g/l) 1,0-3,0 l/ha,YaraVita Zintrac (Zn 700g/l) 1,0-2,0 l/ha, YaraVita Mantrac Pro (N 69g/l, 500g/l) 0,8-1,0 l/ha, Profi Mangaan-nitraat (N 110g/l, 134g/l) 1,0-2,0 l/ha.

 

Probleemne kõdrasääsk talirapsis

Talirapsil on viimasel ajal väga palju näha kõdrasääse kahjustust. Suuremad kahjustused on nendel põldudel, kus kõdra-peitkärsaka tõrjet pole tehtud, kuna kõdrasääsk saab eelkõige muneda kõtradesse, mis on eelnevalt kahjustatud kõdra-peitkärsaka poolt või on saanud muid kahjustusi. Väga raske on praegusel hetkel mingit lahendust pakkuda, kuna kõdrasääsk muneb erineval ajal ja lisaks on tal mitu põlvkonda aastas.Eelkõige on oluline proovida kõtrasid terve ja tugevana hoida. Sellises faasis nagu praegu on taliraps, ei taha paljud enam pritsiga peale minna ja sageli prits seda ei võimaldagi. Samuti polegi fungitsiide, mida võib kuivlaiksuse vastu nii hilises kasvufaasis talirapsil kasutada. Kes aga otsustab midagi ette võtta, et tagada võimalikult terved ja tugevad kõdrad on võimalus kasutada kõdraliime, et tagada tugevam ja tervem kõder. Kasutada saab selleks Laminex normiga 0,8-1,0 l/ha. Tiheda taimiku puhul kasuta suuremat kulunormi, vee kulu 150-300 l/ha. Sobiv pritsimisaeg on kasvufaasis 80-89. Kasvufaas 80 on siis kui kõdrad on rohelised ja painduvad, V-kujuliseks pai¬nutamisel kõdrad ei murdu. Kasvufaas 89 on siis kui enamik kõtru on kol¬letunud, seemned on mustad ja kõvad. Laminex´i kasutamine võimaldab kultuuri loomulikku valmimist, suurendades saagi potensiaali, vähenevad koristuskaod, koristamine on lihtsam ning väheneb isekülv järgnevas kultuuris.Lisaks võib kasutada ka erinevaid kontaktse toimega insektitsiide, kuna kõtru võivad kahjustada nt kapsakoi röövikud jt putukad. Eesmärgiga jällegi hoida kõdrad tervemad ning välistada kõdrasääse edasine munemine. Kui kasutatakse paagisegus Laminex´i teiste taimekaitsevahenditega, tuleb Laminex lisada pritsipaaki viimasena.

Hernemähkuri lendlus

Eelmine nädal sai kirjutatud hernemähkuri feromoonpüünistest, millega saab hernemähkuri lendlust kontrollida ja vajadusel ajastada putukate tõrjet. Tagasiside Tartumaalt, et hernemähkuri lendlus on väga intensiivne ning ületanud tõrjekriteeriumi. See aga ei tähenda, et kõikides Eesti piirkondades on sama situatsioon, pange püünised üles ning kontrollige olukorda.. Tänavu on mitmel pool probleem mügarbakterite vähese arenguga, ilmselt on põhjus kuivuses, samuti selles, et hernes või uba jäid nö kaane alla ja tekkis õhupuudus. Lisaks toituvad liblikõieliste mügarbakteritest kärsakate tõugud, kelle arvukus oli tänavu märkimisväärne.

Liblikõieliste lehekaudne väetamine

Liblikõieliste lehekaudsest väetamisest oli juttu taimekasvatusalastes nõuannetes SIIN

Enne õitsemist ja õitsemise alguses on võimalik anda lisaks veel leheväetisi. Kindlasti tasub tähelepanu pöörata boorile, kuna boor soodustab õitsemist ning kaunade arengut ja täitumist. Lisaks suurendab boor saagikust ning parandab saagi kvaliteeti. Parim aeg on anda varsumisest kuni õitsemise alguseni. Näiteks võib kasutada YaraVita Bortrac 1,0-2,0 l/ha, Profi Boor´i 1,0-2,0 l/ha. Eriti oluliseks loetakse liblikõielistele molübdeeni, kuna see element suurendab juuremügarate arvu, mis omakorda soodustavad lämmastiku fikseerimist. Sellega suureneb saagikus ja paraneb saagi kvaliteet. Molübdeeni antakse üldjuhul samuti varsumise ajal, kui sobib kasutada ka hiljem.Soovitame kasutada spetsiaalseid molübdeeni sisaldavaid tooteid või tooteid, mis sisaldavad molübdeeni nt Profi Liblikõielised 2,0-4,0 l/ha, YaraVita Universal 3,0-4,0 l/ha, YaraVita Gramitrel 1,0-2,0 l/ha, YaraVita Brassitrel Pro 3,0 l/ha. Mangaani andmine suurendab vastupanuvõimet haigustele ning külmadele ilmadele. Samuti suurendab saagikust ja parandab kvaliteeti. Varsumise ajal kasutatakse mangaani saagikuse parandamiseks nt 1,0 l/ha Mantrac Pro-d. Enne õitsemist mangaani andmine parandab kvaliteeti: nt 0,5 l/ha Mantrac Pro, mangaani võib anda tervel õitsemisaegsel perioodil, kuid parim aeg on viljumise ajal (faas 71-89). Magneesium suurendab saagikust ja parandab kvaliteeti. Väävel aitab kaasa lämmastikuühendite paremale omastamisele, mis soodustab taimede paremat kasvu.

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960