Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsade päästmiseks loodi uus ühistu

Asutajad
Foto: Püsimetsaühistu ja TÜ Forestly Eesti
Lageraiele toetuva metsamajandamissüsteemi tõttu on Eestis viimase kolme aasta jooksul raiutud lagedaks umbkaudu Hiiumaa pindala jagu metsa. Trendi ümberpööramiseks asutasid pea poolsada kodanikku Püsimetsaühistu, mis koondab metsaomanikke, kes soovivad oma metsa majandada tulusalt nii, et sealne elurikkus säiliks, ning Tulundusühistu Forestly Eesti, mis koondab inimesi, kes soovivad investeerida metsade ja nende elurikkuse püsimisse.

Püsimetsaühistu ja Tulundusühistu Forestly Eesti üks eestvedajatest Toomas Trapido sõnul on Eesti metsade olukord pehmelt öeldes kurb. “Metsaomanikel suuresti puudub laastavale lageraiele alternatiiv ning nendel, kel endal metsa pole, puudub loodussõbralikku metsamajandamisesse investeerimiseks läbipaistev ja usaldusväärne võimalus,” toob ta välja. Trapido selgitab, et seega lõid kodanikud täna kaks algatust, mis annavad nii metsaomanikele kui ka teistele metsast hoolivatele inimestele võimaluse muuta metsamajandamist jätkusuutlikumaks ning loodust väärtustavamaks.

Püsimetsaühistu aitab metsaomanikel koostada metsamajandamiskava, mis arvestab ja hoiab metsa elurikkust, leida usaldusväärseid metsatööde teostajaid ja väärtusliku puidu kokkuostjaid, tellida metsatöid koos teiste sama piirkonna metsaomanikega, saada ligipääsu püsimetsamajandamisega seotud teabele, oskustele ja ekspertidele.Tulundusühistu Forestly Eesti ostab, kaitseb ja majandab lageraieohus ja elurikkaid metsi vastavalt püsimetsamajanduse printsiipidele ning annab oma liikmetele ehk investoritele tootlust püsimetsamajandamisest ja teistest metsahüvedest. Investorid saavad investeeringu ehk osamaksete suurusele vastava õiguse Forestly Eesti varadele ja dividendidele, hääleõiguse ühistu otsuste tegemises (üks liige = üks hääl) ning võimaluse osasid osta ja müüa.

Kui Püsimetsaühistu annab metsaomanikele ligipääsu püsimetsamajandamiskava loojatele ja teenusepakkujatele ning arendab Eesti metsanduses jätkusuutlikke praktikaid ja väärtusi laiemalt, siis Tulundusühistu Forestly Eesti on justkui metsafond, kuhu inimesed saavad investeerida elurikka ja lageraieohus metsamaa ostmisesse, kaitsmisesse ja püsimetsamajandamisesse ning saada vastava osaluse Forestly Eesti varadest ja dividendidest.

Organisatsioonide kaasasutaja Uku Lilleväli täiendab, et sarnased probleemid on paljudes Euroopa ja maailma riikides ning Püsimetsaühistu, kuid eelkõige pärast Forestly kodumaal käimalükkamist on pikem eesmärk rakendada sama mudelit ja toetada metsade püsimist ka kaugemal."Loodame Eesti metsade püsimisest hoolivate inimeste abil saada organisatsioonide taha võimalikult laia kogukonna ja tugeva jõu, et kaitsta võimalikult suurt osa Eesti metsadest,” lisab organisatsioonide eestvedaja Mattias Luha. "Soovime anda metsaomanikele, riigile ja teistele sõnumi, et Eesti metsa on võimalik püsimetsana majandada,” kutsub Luha üles.Püsimetsaühistuga on võimalik tutvuda ja liituda veebilehel www.pysimetsayhistu.ee ning Tulundusühistu Forestly Eestiga lehel www.forestly.ee.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960