Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. jaanuar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dimediumi sümpoosion keskendus noorusele

Dimediumi sümpoosion keskendus noorusele
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
24. jaanuaril kogunesid piimatootjad Tartu Observatooriumis, et osaleda traditsioonilisel aastasümpoosionil, mis tänavu toimus juba 23 korda.

Sisuka ettekandega alustas päeva loomakasvatuskonsulent Amelie Cornillet ettevõttest Vitalac. Cornillet on töötanud Vitalac’is neli aastat ja tema tööks on anda praktilist nõu vasikate ja mullikate kasvatamisel, nii on ta nõustanud piimatootjaid näiteks Prantsusmaal, Hiinas ja Venemaal.

Amelie Cornillet rõhutas, et iga piimatootja peab mõistma seda, et mullikatest saavad tulevikus lüpsilehmad ja seepärast tuleb neisse targalt investeerida. „Vasikad ja mullikad on see osa karjast, mis ei too otseselt sissetulekut piimafarmis, aga nad on meie tulevik,“ rõhutas Cornillet.

Kui Cornillet kutsuda farmi, et saada nõu, siis esmalt vaatab ta üle poegimisala, kuidas seal asjad käivad, milline on poegimisrutiin, kui hea kvaliteediga on ternes ja kui palju seda loomale antakse jne. Konsulendi sõnul sõltub hilisem piimatoodang ja looma tervis eelkõige looma kasvust esimestel elukuudel kui geneetikast.

Amelie Cornillet tõi näiteid, kuidas on võimalik saavutada esmaspoegimisiga 22-24 kuuselt ja samal ajal hoida 1. laktatsiooni lehmad tervetena. Märksõnad tema loengust olid järgmised:

- Vasikas vajab kvaliteetset ternespiima esimesel kuuel elutunnil 200 g IgG. Kasuta kas lutipudeleid või maosondi.

- Enne võõrutust vajab vasikas stabiilset elukeskkonda ja erilist rõhku tuleb pöörata hügieenile – lutid, jootmisämbrid peavad olema puhtad, asemed mugavad ja eluruum hea ventilatsiooniga.

- Kasuta kõrgekvaliteetset piima või piimaasendajat. Alates esimesest elunädalast peab vabalt ees olema maitsev startersööt, vesi ja pigem põhk kui hein.

- Ideaalne võõrutuseelne päevane kaaluiive on 1000g päevas, nii kahekordistatakse sünnikaal 56 elupäevaks.

- Võõrutamine peab olema järkjärguline ja loomale stressivaba.

- Kaal esimesel seemendamisel - eesmärgiks on 55% täiskasvanu looma kaalust.

Pikemalt Amelie Cornilleti nõuannetest saab lugeda 15. veebruaril ilmuvast Äripäeva Põllu- ja metsamajanduse kuukirjast.

Teise väliskülalisena astus sümpoosionil üles Milla Frantzi Soome suurimast söödatootmisfirmast Hankkija OY. Frantzi ettekanne tõi välja selle, kuidas kvaliteetne sööt aitab kaasa loomade arengus, toetades looma seedesüsteemi juba esimestel elupäevadel. Tema soovitus oli kasutada Hankkija OY uut vasikatele mõeldud jõusööta Primo 1, kuhu on lisatud looma soolestikustimulaatoreid Progut® ja Progres® ja orgaanilisi mikrotoitaineid. Ka on see jõusööt valmistatud kohalikust toorainest ja Salmonella-vaba.

Dimedium oskab üllatada. Sel korral esitleti uusi tooteid noorloomade kasvatamiseks läbi huumori ja ägedate videoklippide. Tark Farm Show’l said sõna Valter Orro, kes rääkis mida kujutab endast Dimediumi Tark Farm, Sven Saal selgitas kuidas toimib loomade jälgimissüsteem Alta CowWatch ja Arne Tuhkur tutvustas Urbani automaatjootureid ja piimataksosid.

Päeva võttis kokku kaasamõtlemapaneva ettekandega psühholoog-pereterapeut Kätlin Konstabel, kes rääkis tehnoloogia mõjust laste arengule ning mil määral ikka lubada oma lastel nutiseadmeid kasutada ja kui arendav see tegelikult on või olla saab. 

Õhtul tõstsid kõigi osalejate tuju väikesed Shaté Tantsukooli tantsutüdrukud ning peale maitsvat õhtusööki oli võimalik vaadata, mida tehakse observatooriumis. Saime teada kuidas valmistatakse satelliite, vaadata Baltikumi suurima teleskoobiga mis toimub Marsil, kuulata täheteadlaste juttu tähistaeva ajaloost ja ka tulevikust.

Dimediumi XXIII aastasümpoosion
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960