Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Margus Saviste: taimekaitsevahendite turul segased ajad

Margus Saviste BASFi talveseminaril.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
BASF Eesti juht Margus Saviste tõstatas 31. jaanuaril toimunud talveseminaril üles keerulise teema – kuidas põllumees saab hakkama, kui turult kaovad seni häid tulemusi näidanud taimekaitseks mõeldud tooted. Millised on alternatiivid?

Miks peab üldse toimiva toote välja vahetama? Saviste selgitas, et Euroopa Liidu ametnikud on otsustanud, et taimekaitsevahendite turul on teatud toimeained, mis enam ei ole sobivad kasutamiseks, sest nad võivad olla ohuks tervisele või keskkonnale laiemalt, need tuleb kõrvaldada turult ja asendada, kui on millega asendada. „Hea on, kui neid tooteid saab asendada, halb kui asendusainet ei ole,“ ütles ta.

Ühe probleemina tõi Saviste välja ka selle, et turg on kontrollimata, müügil on ka selliseid tooteid, mis ei ole originaalid ja mille ohutuses on raske olla kindel.

Taimekaitsevahendi toimeainet hinnatakse uute normide järgi, senise riskipõhise hindamise asemel vaid ohupõhiselt, ehk vaadatakse eelkõige nende ohtlikkust põhjustada tervise- või keskkonnariske. Küsimus on, kas ohupõhine hindamine on õige, kas vaid sellele üleminek end õigustab olukorras kus puudvad alternatiivid ja mida see meile tähendab.

„Põllumajandusameti andmetel on meil Eestis kokku pea 91 toodet, mis baseeruvad asool-rühma toimeainetel. Ja see toimeainerühm saab hetkel Euroopas kõige enam kriitikat. Öeldakse, et need tooted võivad mõjuda toksiliselt,“ selgitas Saviste ja lisas, et nüüd ollakse olukorras, kus Eesti turul müüdavatest teravilja fungitsiididest peaaegu 79 toodet ootab ümberregistreerimist või kaovad need müügilt. Nii võivad kahe aasta jooksul kaduda turult näiteks tuntud tooted Allergo Super, Capalo, Tango Super, Bell Super ja Viverda.

Andreas Haase: teeme oma teadmistega teie töö kasumlikumaks

Ingrida Grantina: sadadest sortidest valime just siia sobivaima

See teema ei ole uus, probleemiga on tegeletud aastaid. „BASF mõtles sellele juba 10. aastat tagasi ja hakkas otsima asendust. Nii on väljatöötatud uued toimeained ja tooted, mis peaks suutma asendada seniseid preparaate. BASF on sel aastal alustanud Revysol® nimelise fungitsiidi tootmist, mis annab põllumeestele üle maailma uue töövahendi tagamaks terved ja haigusevabad põllukultuurid ja saagi. Uus toode tagab hea tulemuse võtmehaiguste vastu ja on pika toimega – kaitse kuni 6 nädalat,“ ütles Saviste. „Meie tootjad saavad esimesena proovida aastal 2020 toodet Balaya®, mille registrisse kandmise kinnitust Põllumajandusametilt ootame. Uute toodetena on valminud ka tooted Myresa®, Revytrex® ja Revystar®XL ning ka pakendilahendusi on täiustatud.“

Vastutab kasutaja. Margus Saviste pani kõigile põllumeestele südamele, et enne kui tehakse plaane taimekaitsevahendeid osta, tuleb kontrollida üle, kas see toimeaine on PMA kodulehel lubatud ainete registris. „Toote kasutajal lasub kohustus olla seadusemuudatustega kursis,“ rõhutas Saviste.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960