Autorid: põllumajandus.ee, Põllumajandus.ee • 25. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kevade lähenedes tasub investeerida kasemahla

BirchLagooni eesmärgiks on tuua tarbijani ürgne ja imepärase maitsega eluvesi uues kuues.
Foto: BirchLagoon
Eesti üks vähestest mahekasemahla kogujatest BirchLagoon alustab värske kasemahla kogumist märtsis, mil ööpäevane keskmine temperatuur on vähemalt +4 kraadi.

Need, kellel endal pole aega ega võimalust kasemahla koguda, võivad aga pereettevõttes osaluse omandada - nimelt alustab BirchLagoon kasvava globaalse nõudluse teenindamiseks uute investeeringute kogumist Fundwise’i osaluspõhisel ühisrahastusplatvormil.

„Kasemahla kogumise eeltööga alustatakse juba varakevadel, kus puudele kinnitatakse selleks ettenähtud voolikuliinid. Ööpäevas plaanitakse koguda 4000-5000 liitrit mahla, sest korjeaeg on üürike ning kestab kõigest 3-4 nädalat,“ ütles ettevõtte tegevjuht Rain Komlev. Sellel kevadel on eesmärgiks koguda 100 000 liitrit mahekasemahla.

Kuid see pole perevõtte ainus ambitsioonikas eesmärk algaval kevadel. Kasemahla tootja hinnangul kasvab globaalne „puu vee“ turumaht 2020. aastaks 1 miljardi dollarini ning seetõttu soovib BirchLagoon kaasata kuni 120 tuhande euro mahus investeeringuid, et laiendada tootmist ja investeerida turundusse valmistudes teenindama kasvavat turunõudlust. Vaatamata kasemahla populaarsusele on BirchLagoon seni ainus kasemahlatootja Eestis kes omab tunnusmärki "Ehtne Talutoit".

Märtsis ja aprillis, mis on kasemahla kogumise aeg panustab pereettevõte kogu oma aja mahla kogumisele ja jahehoonesse transpordiks. Tänaseks võimekuseks on maksimaalselt ettevalmistada müügiks 300 pudelit päevas. Ühisrahastusplatvormi Fundwise vahendusel saadavad vahendid investeeritakse mahlakogumisvõimekusse ja villimisseadmetesse, et tõsta tootmisvõimekust kümnekordselt.

BirchLagoon kogub kasemahla Otepää Natura 2000 alal asuval firmale kuuluvas kaasikus. Mahla kogutakse 1000 liitristesse mahutitesse, mis seejärel toimetatakse masinatega spetsiaalsesse külmhoonesse. Selline korjeviis ei kahjusta puid ning hoiab loodust.

Kasemahl aitab 101 tõve vastu ning toetab organismi immuunsust.

BirchLagoon pakub lisaks puhtale kasemahlale ka erinevaid maitseid, näiteks kasemahla tatraõie, võilillemee, piparmündi, kanepi ja ingveri ja mustsõstramaitsega. Viimane sai ka "Parim mahejook 2018" tunnustuse. Samuti on BirchLagooni tootevalikus uudistoode "Kaseglögi" ning valmimas on veel palju uusi tooteid, mille hulgast ei puudu ka siidri ja veinivalik. Kõik BirchLagooni tegevused ja joogid on kaitsmisel patendiametis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960