Autor: Metsamajandusuudised.ee • 2. aprill 2019

RMK annab loomakasvatajatele rendimaad juurde

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) rendib juba aastaid loomakasvatajatele hooldamiseks välja tuhandeid hektareid poollooduslikke kooslusi. Enamus RMK poolt rendile antud maadest asuvad Saaremaal, Läänemaal ja Pärnumaal.
RMK rendib juba aastaid loomakasvatajatele hooldamiseks välja tuhandeid hektareid poollooduslikke kooslusi.
Foto: Kuvatõmmis saatest "Aktuaalne kaamera".

Riik annab RMK-le ka pidevalt poollooduslike kooslustega maid juurde, mis on vahepealsete aastatega kinni kasvanud. Enne maade rendile andmist teeb ettevõte need maad nö korda, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Kadakad purustatakse kettpurustajaga ära, maa koristatakse ära ja edaspidi jätkub rendilevõtjal selle hooldamiskohustus. Mis on ka rendilepingus, et ta peab seda hooldama. Kas ta sinna PRIA toetusi võtab või ei võta, see on tema enda otsustada. Aga reeglina ikka kõik võtavad, ega nad muidu rendile ei võtaks," selgitas RMK looduskaitseosakonna looduskaitsespetsialist Ants Animägi.

RMK-l on selliseid poollooduslikke kooslustega maid kokku üle 35 000 hektari, milles 23 500 on loomakasvatajatele hooldamiseks välja renditud. Kõige rohkem väljarenditud maid - üle 5800 hektari - ongi just Saaremaal.

"Kadakas ja mänd on hea levimisvõimega ja nad vallutavad need alad suhteliselt kiiresti. Kui ei karjata ja kui ei hoolda. Poollooduslik kooslus ongi see, mis vajab mõningast inimmõju. Ta on looduslike liikidega, aga ilma inimeseta ta avatuna ei püsi ja ei säili," nentis Animägi.

Saaremaal on veisekasvatuse areng teinud viimastel aastatel suure arenguhüppe ja et saada loomadele uusi karjamaid, on tekkinud RMK poolt renditavatele maadele lausa konkurents ja ülepakkumine.

"Meil on siin regioonis kõige rohkem veiseid üldse ja eks see on põhjustanud ka väikest konkurentsi, mis on igati tervitatav, sest maid meil veel on ja tühje maid on veel küll," rääkis Tuule Grupi põllumajandusosakonna juhataja Kaido Kaasik.

Sel aastal saavad Saaremaa karjakasvatajad RMK-lt juurde üle 300 hektari loodusväärtuslikke maid. Rendilepingud sõlmitakse hooldajatega 10 aastaks.

Allikas: ERR

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960